Гърция вероятно ще удължи националната блокада

23-дневното затваряне не дава желаните резултати

Гърция вероятно ще удължи националната блокада

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Очакваното облекчаване на ограничителните мерките в Гърция от 1 декември, изглежда, няма да се случи. Вместо това вероятността забраната за пътувания да се удължи след 30 ноември става все по-голяма. Това заявиха министърът на здравеопазването Василис Кикилиас и правителственият ръководител на Гърция Стелион Пецас по време на брифинг, предава Kathimerini.

„Въз основа на епидемиологичните данни и натиска върху здравната система е неоснователно да се говори за отмяна на локдауна в края на месеца”, заяви здравният министър. Той добави, че очакваното връщане към нормалното изглежда все по-далечно на фона на усложняващата се ситуация в страната.

Стелион Пецас пък заяви, че „отмяната на карантина от 1 декември е невъзможна”, като подчерта, че облекчаването на мерките ще бъде постепенно. По думите му то ще започне първо с откриването на училищата, след това с магазините и накрая ще отворят заведенията за хранене. Това обаче ще се случи в бъдеще. Пецас заяви, че въпреки поетапното отключване някой ограничения ще продължат да функционират – като носенето на предпазна маска и забраната за струпване на много хора на едно място.

Относно коледните празници той заяви, че „ще бъде трудно да се разреши пътуването от град в град”, но все още търсят варианти как да съберат семействата по Коледа.

Според гръцките епидемиолози строгите ограничителни мерки в страната ще бъдат удължени още тази седмица, когато премиерът Кириакос Мицотакис ще изнесе реч пред нацията.

На 7 ноември Гърция въведе 23-дневна блокада, с която затвори баровете и ресторантите, преустанови работата на учебните заведения, наложи вечерен част и ограничи груповите събирания. Въпреки мерките обаче до момента случаите на заразени и починали от COVID продължават да растат. От началото на пандемията Гърция е регистрирала 93 006 положително тествани с коронавирус. Починалите са 1714.

Коментари: 0