Кабинетът одобри по-ниските такси на Летище София

Намаление има както в таксите за кацане, така и в тези за паркиране

Кабинетът одобри по-ниските такси на Летище София

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

1344 ~ 2 мин. четене

На днешното си заседание Министерския съвет одобри актуализираните летищни такси за софийския аеропорт за 2020 г. Проверка на сайта на Летище София показва, че тазгодишните такси са доста по-ниски в сравнение с тези за 2019 г.

Така например таксата за кацане на самолетите, в зависимост от тяхната маса, започва от 5 евро и достига до 9 евро за най-тежките самолети. Година по-рано този вид тарифа, която се е събирала, е започвала от 8 евро, а най-тежките машини е трябвало да плащат по 11.80 евро.

Намаление има и в таксите за паркиране на самолетите. През тази година всеки самолет за престой през деня (от 6:00 до 22:59 ч.) ще трябва да плати по 0.318 евро, а за една нощ (23:00 до 05:59 ч.) цената е 0.104 евро. За сравнение, през 2019 г.  на ден цената е била 0.351 евро, а за една нощ 0.129 евро. Цените за по-дълъг престой, т.нар. Long-term Bay, през 2020 г. остават непроменени – за ден 0.032 евро, а за нощ 0.023 евро.

С днешното си решение правителството одобри и Програмата за стимулиращи отстъпки на Летище София, но категорично заявиха, че тя няма да се разглежда като държавна помощ. „Защото в нея се предвиждат стимулиращи отстъпки за авиационните оператори, определени по обективни критерии, например - брой заминали пътници за период от 12 последователни месеца и други. Стимулиращите отстъпки се прилагат при наличие на критериите, посочени в индивидуалния административен акт, което не позволява на летищния оператор да прави отстъпки по собствена преценка“, се казва в решението на МС.

Стимулиращите отстъпки са установена практика и се прилагат на почти всички летища в ЕС, като например летищата в Амстердам, Атина, Брюксел, Будапеща, Виена, Дъблин, Мюнхен, Прага, Хамбург и редица други.

„Маркетинговият характер на отстъпките е предпоставка да бъдат прилагани от летищния оператор към повече превозвачи. Това ще даде допълнителен стимул към авиокомпаниите да развиват нови маршрути и запазват стари, което ще повиши конкурентоспособността на летище София в региона“, уточняват още от Кабинета.

Въпросната програма е насочена към авиокомпании, които започват нов редовен маршрут от софийското летище, правят определен брой полети или превозват определен брой пътници.

Договорите по програмата важат за период от една година. Според програмата например, ако една авиокомпания започне нов редовен междуконтинентален полет от софийския аеропорт, получава 99% отстъпка от таксите за кацане. За нов редовен маршрут в рамките на Европа пък отстъпката е 80%, става ясно от тарифите на летището за 2020 г.

Коментари: 0