Коз в ръкава на САЩ, или защо финансовият директор на Huawei бе арестуван сега

Мън Уанджоу може да се окаже разменна монета в преговорите между САЩ и Китай

Коз в ръкава на САЩ, или защо финансовият директор на Huawei бе арестуван сега

Снимка: БТА

Арестът на финансовия директор на китайския технологичен гигант Huawei Мън Уанджоу разтърси света, а анализаторите прогнозират, че случката може да влоши и без това обтегнатите отношения между САЩ и Китай. 

Мън бе задържана във Ванкувър, Канада, на 1 декември по молба на американските власти, които я обвиняват в нарушаване на санкциите срещу Иран. Арестът идва на фона на дългогодишната и все по-активна кампания на САЩ срещу Huawei, която бива сочена за помощник на китайското правителство в осъществяването на промишлен шпионаж посредством технологично оборудване. 

Властите в азиатската страна призоваваха за освобождаването на Мън и дори заплашиха Канада с тежки последици, ако допусне екстрадирането ѝ в САЩ. Според Китай Съединените щати опитват да задушат Huawei заради все по-силната конкуренция, която компанията представлява на глобалния пазар. 

Междувременно експертите предупреждават, че случващото се с Мън може да окаже огромно влияние върху международната търговска сага по линията САЩ-Китай. Според Скот Кенеди, експерт по китайска икономика в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, този казус може да се окаже трън в разплитането на затегнатите отношения между държавите. 

Какво прави Huawei? 

Huawei е китайска технологична компания, базирана в Шенжен, която продава смартфони и телекомуникационно оборудване в целия свят. Глобалната ѝ експанзия е особено явна напоследък, като компанията дори успя да изпревари Apple, ставайки вторият по големина производител на мобилни телефони в света. Първи все още е Samsung, но тенденциите показват, че корейският гигант може да бъде детрониран в близко бъдеще. 

В сферата на телекомуникационното оборудване Huawei е номер едно. Предвид предстоящото надграждане на мобилните мрежи до следващото 5G поколение, надпреварата на този пазар е от ключово значение за амбициите на Китай да се утвърди като технологична супер сила. Моментът е стратегически за бъдещето и обещава да отреди ключово преимущество на онзи, който си извоюва ролята на основен доставчик на оборудване за новата инфраструктура. Досега най-силни позиции имаше Huawei, въпросът е дали те ще съумее да ги задържи. 

На фона на тази надпревара пада сянката на твърденията, че устройствата на Huawei крият рискове за националната сигурност, а това от своя стана спъва потенциала за чуждестранен растеж на компанията. Освен САЩ, държави като Австралия и Нова Зеландия, а сега и Япония, също забраниха използването на китайското оборудване. Силно загрижени за сигурността са и в Обединеното Кралство. 

В Huawei са категорични, че това са безпочвени слухове и изтъкват, че на нейните технологии се доверяват клиенти в 170 държави. Въпреки подетата война срещу нея компанията все още се представя добре, като приходите ѝ за първата половина на 2018 г. са в размер на 47.4 млрд. долара, което е увеличение от 15% на годишна база. 

Коя Мън Уанджоу? 

46-годишната Мън страни от светлините на прожекторите и за нея не се знае много. Известно е все пак, че е дъщеря на основателя на Huawei и поне от 2011 г. е отговаря за финансите на гиганта. Името ѝ е спрягано и за едно от потенциалните, които може да наследят управлението на корпорацията. Повече за нея може да прочетете тук

Какво се знае за ареста ѝ? 

САЩ твърдят, че Мън е нарушила американските санкции срещу Иран, помагайки на Huawei да ги заобиколи и да разпространи технологиите в страната. Според официалната информация от канадската прокуратура това е станало, като тя е убедила финансовите институции, че дъщерното дружество на Huawei, опериращо в Иран, е отделна компания. Детайлите станаха ясни по време на първото съдебно изслушване в петък, когато съдията така и не се произнесе по въпроса за гаранцията на Мън, а обяви, че то ще продължи в понеделник. Първоначално подробностите бяха спестени умишлено, за да не изтекат в пресата, а забраната за тяхното разгласяване се вдигна в петък. 

В официално изявление Huawei изрази надежда, че канадските и американски правни системи ще успеят да намерят правилния изход и заключение. От компанията коментират още, че не са наясно да е имало каквото и да било неправомерно отношение от страна на Мън и че тя е спазвала всички разпоредби и закони. 

Реакцията на Китай 

Арестът на Мън разпали нервите в Китай. Външното министерство призова за нейното освобождаване и настоя за обяснение от страна на САЩ и Канада. Малко по-късно китайският посланик нарече задържането ѝ „беззаконен, безразсъден и безскрупулен“ акт. 

В редакционен коментар в държавния вестник Global Times се посочва, че Вашингтон прибягва до отчайващ подход на нелоялен играч, тъй като не може да спре по друг начин напредъка на Huawei в 5G надпреварата. В текста се казва още, че този ход „очевидно противоречи на консенсуса“, постигнат от американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин малко по-рано в Аржентина.  

Как ще се отрази 

Арестът на Мън може сериозно да навреди на и без това несигурното преустановяване на обстрела между САЩ и Китай по отношение на търговия и технологиите. „Тези действия ще се отразят на атмосферата около преговорите и ще намалят вероятността от устойчив изход“, се казва в доклад на анализаторите от Eurasia Group.

Китайското министерство на търговията изрази в четвъртък увереност, че споразумение със САЩ все още може да бъде постигнато навреме, за да се спази поставения от Доналд Тръмп 90-дневен срок за това. Правителството обаче не крие яда си от ареста на Мън. 

Междувременно администрацията на американския президент твърди, че има план за екстрадирането ѝ в САЩ. Според някои то може да се употреби като лост в преговорите с Китай. От Белия дом отричат да са били наясно с тях преди вечерята на Тръмп със Си Дзинпин в събота в Буенос Айрес. 

Съветникът по национална сигурност Джон Болтън обаче заяви в интервю за Националното обществено радио, че бил осведомен преди вечерята. Той каза още, че Huawei е „огромна грижа от години“ за САЩ заради кражбата на американска интелектуална собственост и технологичната трансформация – два важни въпроса, които администрацията опитва да разреши в в рамките на търговските преговори с Китай. 


Коментари: 0