Как да проследим маршрута на Дядо Коледа

Няколко приложения стриктно следят къде точно се намира белобрадият старец

Как да проследим маршрута на Дядо Коледа

Снимка: Pixabay

Най-прекрасното време в годината е почти тук – до Коледа остават само два дни. По време на празничния сезон милиони деца отброяват дните през декември развълнувано очакват да получат подаръците си от любимия Дядо Коледа.

Докато той тръгне на дългото си пътуване с шейната, остават по-малко от 17 часа.

Преди пристигането му на 25 декември, децата (и възрастните) могат да следят пътуването на белобрадия старец по целия свят с помощта на няколко приложения като най-популярните от тях са две.

Едното е на службата NORAD - това са американските и канадските военни, които отговарят за защитата на въздушното пространство на Северна Америка, но всяка година по това време изпълняват специална мисия за специален полет. С помощта на сателити и инфрачервени сензори, които засичат сигнали от червения нос на Рудолф, те проследяват шейната с елените на Дядо Коледа и пътят му може да се проследи в сайта. Тази година имаше слухове, че затварянето на правителството на САЩ ще попречи на годишното проследяване на американската армия за пътуването на Бъдни вечер на Дядо Коледа, но службата ще изпълни отговорните си задължения. Сайтът достига до хора от над 200 държави и над 1500 доброволци работят за сайта, отговаряйки на имейли и обаждания, за да помогнат на развълнуваните деца да следят веселия подарък, даряващ на шейната си.

Друго много популярно приложение е на технологичния гигант Google – Santa Tracker. Освен че може да следите пътя на Дядо Коледа в празничната нощ, с това приложение може да играете на различни коледни игри, да се наслаждавате на забавни видеоклипове или да разглеждате интерактивната карта, която разказва истории за Дядо Коледа и коледните традиции от цял свят. За целта трябва да включите локацията на телефона си, за да може приложението колко време остава докато Дядо Коледа стигне и вашия дом.

Дядо Коледа ще пропътува милиони километри на Бъдни вечер. За да се увери, че нито едно дете не е пропуснато, веселият Дядо Коледа ще посещава 390 000 жилища в минута - което се равнява на около 6,424 души в секунда.

Пътуването на Дядо Коледа започва в южната част на Тихия океан - първата спирка е в Република Кирибати.

Коментари: 0