Как да проверите дали данните ви във Facebook са споделени с Cambridge Analytica

Социалната мрежа пуска специален инструмент, който ще бъде стартиран поетапно до всички потребители

Как да проверите дали данните ви във Facebook са споделени с Cambridge Analytica

Снимка: Pixabay

Някои потребители на Facebook вече могат да проверят дали данните им са били използвани от анализаторската компания Cambridge Analytica. В понеделник социалната мрежа стартира инструмента „see how you’re affected“ („вижте как сте засегнат“, бел.р), предава BBC. Целта е да се даде възможност на хората да разберат дали са сред десетките милиони засегнати от изтичането на лични данни. 


Ако вече е активиран, инструментът би трябвало да се появи в горната част на News Feed-а. Кликването върху него отвежда към страницата Help Center и там вече може да се види как данните на потребителя са били неправомерно използвани. 

Опцията за проверка е била пусната някъде, но все още не е повсеместна. Тя ще се разпространи с течение на времето до всички засеганти. 

В News Feed-a на потребителите, чиито данни не са били компрометирани от Cambridge Analytica, също ще се появи линк. Той ще ги отвежда до информация, показваща им към какви приложения са свързани техните акунти и съответно какви данни за тях могат да видят трети страни. Инструментът позволява на човек да спре тези приложения. 

В крайна сметка всеки потребител ще види съобщение на стената си, посочва говорител на Facebook. От компанията показаха как би трябвало да изглеждат въпросните инструменти, но посочват също, че визията им може да се промени. 


Новината за инструментите идва, след като миналия месец изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг обеща стартирането им. 

От компанията увериха още, че ще прегледат хиляди приложения в търсене и на злоупотреби. В края на миналата седмица се потвърди, че канадската AggregateIQ също е използвала данни на Facebook потребители за политически консултации и таргетиране. Това не е голяма изненада, тъй като по-рано името на компанията бе свързано с това на британската Cambridge Analytica.  

„Ако открием, че разработчиците са злоупотребили с лична информация, ще ги забраним и ще кажем на всички засегнати“, зарече се Зукърбърг. Според информацията в петък достъпът на AggregateIQ е бил спрян.  
Коментари: 0