Как изглежда училището на бъдещето?

Млади български архитекти развихриха фантазията си

Как изглежда училището на бъдещето?

Нуждата от подобряване на образователната среда у нас е фокусът в третия конкурс в тазгодишното издание "Академия ГРАДЪТ", който се реализира съвместно с Фондация "Америка за България". Конкурсът даде възможност на български ученици, студенти и млади български архитекти да представят своите идейни проекти за модернизация на учебната среда в реални български училища

Конкурсните разработки представят иновативни идеи и проекти за различни видове пространства за учене: центрове по природни науки/ математика; центрове за езиково обучение; център по информационни технологии / интерактивно обучение; класни стаи и пространства за начален курс; мултифункционални пространства за прояви, дебати, събирания, извънкласни дейности – кабинети, зали, части от фоайета.

В състава на журито, което ще оценява проектите, влизат редица експерти: арх. Николай Трайков(Фондация "Америка за България"), арх. Ангел Захариев (А&A Architects), арх. Пламен Братков("Аедес"), арх. Георги Кътов (I/O Architects), арх. Пенка Станчева (PS Architects), арх. Димчо Тилев("Тилев Архитекти"), Наталия Митева (Фондация "Америка за България") и началникът на Регионалния инспекторат по образованието (София)  ̶  Ваня Кастрева.

Инициативата "Академия ГРАДЪТ" се провежда под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Всички проекти-участници в "Училища на бъдещето"както и тези от другите два конкурса в тазгодишното издание на „Академия ГРАДЪТ" („Фасади, хармония, цветове" и „Градът"), ще бъдат представени в целодневна изложба в Sofia Event Center на 20 юли (сряда) от 10.00 до 19.00 ч. Победителите пък ще бъдат наградени на официална церемония от 18.00 ч.

Предложенията за училищата на бъдещето на младите архитекти ще бъдат експонирани също и в Съюза на архитектите в България и "Музейко" през септември тази година.

Освен парична стойност, наградите в конкурса включват и тримесечен стаж във Фондация „Америка за България", а за някои от отличените проекти ще има възможност да бъдат доразвити и осъществени от съотвените училища в рамките на програмата на Фондацията до септември 2017 г.

Коментари: 0