Как петролът ще удари дъното

Прогнозата на Merrill Lynch представя най-вероятните развръзки

Как петролът ще удари дъното

Има три възможности петролните фючърси да намерят своето дъно и по този начин да преустановят ускорения си колапс, след като осъществиха най-рязката си разпродажба от началото на финансовата криза през 2008г.  Това показва анализ на главните финансови стратези на Merrill Lynch, пише MarketWatch.

Без значение кой от трите сценария ще стане реалност, последвалата ситуация около пазара на петрол няма да е изненада за никой трейдър. На практика за да се намери дъното на пазара, трябва да има реално съкращаване на производството от страна на държавите извън ОПЕК, намаляване на износа от самата организация или огромно засилване на търсенето в световен мащаб, коментира главният стратег от институцията Франциско Бланч.

Докато цената на петрола държи нива под 70 щатски долара за барел ще е невъзможно задържането на инвестициите в дългосрочен план, което значи, че няма да се очакват съкращения на доставките от страните, които не членуват в ОПЕК и настоящата динамика на пазара ще се запази. Тази тенденция е вероятна, защото оперативните парични разходи - цената, необходима за покриване на дневните производствени разходи и свързаните плащания, няма да надвишават 40 долара. Производствените количества на повечето от анализираните компании ще продължат да нарастват и през тази година, смята Бланч и представя тази концепция като най-вероятна.

Цените на петрола трябва да падне под паричните разходи за експлоатация, преди фирмите производителки да започнат да замразяват съществуващите кладенци.

Износ от ОПЕК

Цената на петрола, произведен от страните членки на ОПЕК, загуби голяма част от стойността си през ноември, след като организацията се въздържа от съкращаване на производството. Оттогава не е имало никакви признаци на отстъпчивост от страна на най-мощната държава в картела - Саудитска Арабия, която притежава достатъчно финансови резерви, заради които не дава сигнали за пренебрегване на производствените си принципи. Разбира се, саудитците не биха могли да се откажат с лека ръка от част от доставките си.

В крайна сметка техните финансови резерви ще поддържат еластичността си много по-лесно при цени от 70 или 80 щатски долара за барел, отколкото при нива, вариращи от 20 да 30 долара, допълва Бланч.

Но от друга страна Saudi Aramco - държавната петролна компания, също може да увеличи производството от по 2,8 милиона барела на ден, което да принуди САЩ да прекрати шистовите добиви, защото те ще станат напълно нерентабилни при цена от сорта на 22 щатски долара на саудитската продукция. Шейховете се заканиха, че не биха намалили добива дори при цена от 20 долара за барел.

Търсенето на петрол

По-ниските цени в крайна сметка ще доведат до повишение в глобалното търсене на петрол, но това няма да стане веднага. Merrill Lynch изказва предположение, че ще има шест месеца закъснение, а след това само ограничено увеличение на търсенето от страна на развитите страни, което ще се реализира благодарение на ефективността на горивата.

Това търсене ще се отнася главно до Китай и Индия, от които се очаква  по-голямата част от глобалното нарастване на потреблението през 2015г. и 2016г., казва Бланч, като същевременно отбелязва, че 50% от нарастването на глобалното търсене на петрол през последните 10 години идва най-вече от страните производителки на петрол. „Това е тревожна статистика, тъй като растежът в Близкия изток се забавя и Русия е в ситуация на рецесия“, каза той.

Nymex West Texas Intermediate(WTI) петролните фючърси CLG5 са се повишили в сряда с 0,27%, като са се разминали с прекъсването на огромни четиридневни  загуби, които са отслабили стойността му с още 11%. Непосредствено след решението на ОПЕК през ноември от  Merrill Lynch предупредиха за възможността да станем свидетели на нови спадове и повече волатилност на цените. Колкото волатилността е по-голяма, толкова инвестициите са по-рискови.

 „Пазарите могат да станат още по-хаотични, тъй като цените на петрола се опитват да намерят дъно около оперативните си парични разходи, което предполага все по-голям риск WTI петрола да се продава под 35 щатски долара за барел в краткосрочен план, а цената на Brent да спадне към 40 долара за барел“.

Коментари: 0