Как празнуват Коледа по света

Запознайте се по-интересните обичаи по света

Как празнуват Коледа по света

Милиони хора по света отбелязват и празнуват със семействата си Коледа. Обичаите и традициите по коледните празници обаче са изключително разнообразни по света. Всяка страна има своя традиция, наред с която в наши дни се утвърждават и все повече обща символика на празника. Запознайте се по-интересните обичаи по света: 

Гърция 

В Гърция почитат свети Никола като закрилник на моряците. Легендите го описват като побелял старец, носещ мокри дрехи, от чиято брада капе морска пияна. Неговият образ е прототип на модерния Дядо Коледа.  
 

Германия 

 
В Германия коледната подготовка започва още в нощта преди 6 декември. Децата оставят обувките си пред вратата, а на сутринта послушните ги намират пълни с лакомства, а по-палавите със съчки вместо сладки. Германците вярват, че Христос праща своите ангели да обикалят Земята в цялата нощ, за това традицията повелява децата да се обличат в бяло и да обикалят къщите за здраве и късмет.  

Италия 

 
Празненствата в Италия започват осем дни пред Коледа, но големите подаръци се раздават на 6 януари. Тогава с метлата си долита милата, но грозновата магьосница Бефана, която раздава подаръците. На непослушните деца се полага само по парченце въглен, но захарен. 

Холадния 

В Холандия традицията свързват със Свети Николаус, който акостира на холандските брегове още през ноември. През лятото той има испански адрес и резиденция, в която води записки кои деца слушат и кои не. А наближи ли Коледа и стъпи ли на сушата, той се качва на бял кон и язди из града за радост на малки и големи.  

Финландия 

В навечерието на Коледа във Финландия има по-необичайна традиция. Всички от семейството отиват на сауна, за да седнат чисти на масата. Празничната вечеря започва, когато изгрее първата звезда в небето.  

Франция 
 
Във Франция много семейства на Рождество Христово поставят макети на ясли, коитонапомнят раждането на Христос. Характерен елемент на празника е шоколадовият сладкиш във формата на дънер, но празничното меню се различава в различните части на страната.  

Австралия 

 
Вместо с шейни на снега, в Австралия празнуват Коледа с бански на плажа. Температурите при тях рядко падат под 30 градуса по това време от годината. Дядо Коледа в Австралия задължително идва със сърф.  

Канада 
 
В Канада задължително ще отпразнувате Коледа в бяло - с много сняг и елени. Малки групи преоблечени хора ходят по домовете, дрънчейки със звънци. Наричат ги "маскирани коледари". 

Дания 

Коледният период в Дания започва, когато палав елф на име Нисе реши да се позабавлява. Датчаните вярват, че той живее по таваните на стари фермерски къщи, а любимото му занимание е да погажда номера. Угощението на Бъдни вечер започва с оризов пудинг, в който е скрит "вълшебен бадем" 

Чехия 
 
Според преданията в Чехия Дядо Коледа се спуска от небето по златно въже, следван от един ангел и един дявол. Младите момичета в Чехия гадаят бъдещето си, като на 4 декември поставят черешова клонка във вода. Ако тя цъфне до Коледа, следващата година ще срещнат съпруга си. 

Англия 

В Англия вярват в традиционния вариант на Дядо Коледа, облечен с дълга червена или зелена роба. Докато всички спят той обикаля домовете и оставя подаръци в празни чорапи, закачени около огнището.  

Ливан 
 
Около месец преди празника в Ливан завиват семена от леща, боб или жито в памук, напоен с вода. Поливат ги всеки ден, за да може до Коледа семената да покълнат, а стръковете се използват за украса на макети на яслата, в която се ражда Исус. 

Русия  

В Русия трапезата за празника се състои от 12 ястия, всяко едно от които символизира един от светите апостоли. Освен Дядо Мраз и неговата внучка Снежанка, и друга фигура навестява руските домове - Бабушка. Подобно на италианската Бефана тя отказала да последва Витлеемската звезда, когато Христос се родил и до днес се скита да търси яслите. Бабушка се отбива във всеки дом, където има деца, мислейки, че там е Божият син. 

Коментари: 0