Как се предлага член на КЕВР в \"12 без 5\"

От Българския демократичен център изчакаха до последния момент, за да предложат кандидата си за регулаторния орган

Как се предлага член на КЕВР в \
232 ~ 1 мин. четене

Предложение за висш чиновник в областта на енергетиката в последния възможен момент. Така действат някои парламентарно представени български политически партии.

Бившите колеги на Николай Бареков от Българския демократичен център (БДЦ) изчакаха последния възможен момент за представянето на кандидатурата си за член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което изправиха на нокти служителите в Деловодството на Народното събрание.

Предложението бе внесено от депутата Румен Йончев на 25 март в 17:54 ч., само 6 мин. преди приключването на работното време на Деловодството и законово установения краен срок.  

Става въпрос за Боян Боев, който вече има експертен опит в областта на енергетиката – той е бивш председател на ДКЕВР и е заемал ръководни длъжности в Българския Енергиен Холдинг (БЕХ) и ТЕЦ Марица Изток 2. Бил е председател на съвета на директорите (а впоследствие и изпълнителен директор) на ПФК Берое – Стара Загора след придобиването на футболния клуб от електроцентралата.

Предложението едва ли е случайно. Боев е човек със сериозни връзки в областта на енергетиката и едрия бизнес. Говори се, че е близък с бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, който лично го назначи за председател на БЕХ и ДКЕВР. Някои го смятат за част от близкото обкръжение на Христо Ковачки, който според мнозина е неформалният лидер на БДЦ.

Съществуват сериозни съмнения, че по време на управлението си в Берое, Боев нерегламентирано е отклонявал сериозни суми (общо над 4 млн. лева) от ТЕЦ-а към футболния клуб.

Коментари: 0