Каква заплата ще получава новият президент на България

Към основното възнаграждение има и добавка за прослужено време

Каква заплата ще получава новият президент на България
5562 ~ 1 мин. четене

Новият президент на България ще получава месечно 9285 лева заплата, изчисли в. "24 часа". Изданието е направило свои изчисления по данни на Националния статистически институт. Основното възнаграждение на бъдещия президент ще бъде 5952 лв. Върху сумите обаче се начислява и добавката за прослужено време. За президента тя е 1,6% за всяка година трудов стаж.

И двамата кандидати за държавен глава - Цецка Цачева и ген. Румен Радев, имат по 35 години прослужено време. То добавя още 56% върху базовата заплата.

Така Цачева или Радев ще получава от януари 9285 лв. месечно като президент.

По правилника на Народното събрание възнаграждението на държавния глава е 2 пъти по-голямо от депутатското. То пък от своя страна е колкото 3 средни заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието, за което НСИ е обявил данни.

В четвъртък статистиката съобщи, че в държавната сфера през септември са получавали средно по 992 лв. Това прави базова заплата от 2976 лв. за депутатите и 5952 лв. за президента.

Толкова ще е и основната заплата на Росен Плевнелиев до края на мандата му през януари. Това е увеличение от 228 лв. спрямо базовото му възнаграждение до момента.

Премиерът Бойко Борисов получава с 55% по-висока заплата от тези на депутатите. Тоест сега възнаграждението му става 4612,80 лв. Министрите пък получават 30% над депутатската заплата, или 3868,80 лв.

Това са само основните заплати на хората във властта, без добавките за прослужено време, както и за участия в комисии на депутатите, уточнява изданието.

Подкрепи Economic.bg