Какви са правилата за гласуването в неделя

Дори и празна бюлетина за референдума ще вдига избирателната активност

Какви са правилата за гласуването в неделя
3875 ~ 1 мин. четене
Изборите за президент на 6 ноември (неделя) са първите задължителни по закон. Паралелно с тях ще се проведе и референдум с три въпроса.

Дни преди вота говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов и политологът Димитър Димитров поясниха и коментираха начина, по който ще упражняваме правото си на глас пред Нова тв.

Бюлетината за избор на държавен глава ще се откъсва от кочан от член на Секционната избирателна комисия пред очите на гласоподавателя. Той може сам да реши дали да получи първо бюлетината за президентския вот  или за референдума. Ако забрави да вземе някоя от тях в тъмната стаичка, следва член на СИК да му напомни, че има такава опция.

„Няма да се дават бюлетини само при изричен отказ от страна на гласоподавателя да гласува”, каза Томов.

Бюлетината за избора на държавен глава може да бъде сгъната от член на комисията преди гражданинът да упражни правото си на глас. А листът за участие в референдума се поставя в непрозрачен плик, след като гласоподавателят е отговорил на въпросите.

Дори да изразите мнение само на един от трите въпроса, бюлетината ви ще се счита за валидна и ще вдига избирателната активност. Същото важи и за пусната празна бюлетина.

Подкрепи Economic.bg