Какви ще бъдат правата на българите след Brexit?

МС: Правата на гражданите са въпрос от изключителна важност след сделката

Какви ще бъдат правата на българите след Brexit?

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Преходният период е към края си, а различията между Лондон и Брюксел по Сделката за Brexit все още са непреодолими. Комуникацията между Съюза и Великобритания се изостря с наближаването на крайния срок, а следващата седмица предстои страната ни да представи приоритети си, които ще защитава в хода на събитията.

България приема правата на гражданите след Brexit за въпрос от изключителна важност и отдава специално значение на изпълнението на Споразумението за оттегляне на Великобритания от Европейския съюз. Това ще бъде позицията, която страната ни ще защити на заседанието на Съвета „Общи въпроси“ (СОВ) на 13 октомври в Люксембург. Тази позиция беше одобрен днес от Министерския съвет.

В текста се заявяват приоритетите на България за бъдещите отношения ЕС-Великобритания: мобилност, включително безвизово пътуване за краткосрочни визити на основата на реципрочността, както и недискриминация и гаранции за широк обхват на договореностите в областта на социалната сигурност.

Други приоритети са транспортната свързаност, сътрудничеството в областта на вътрешната сигурност, признаването на професионалните квалификации и осигуряване на благоприятни условия за електронна търговия.

Освен отношенията EC-Великобритания, СОВ ще обсъди Годишния доклад на ЕК за върховенството на правото и подготовката на следващия Европейски съвет, планиран за 15-16 октомври 2020 г.

Преговорите миналата седмица са преминали успешно, като страните са постигнали споразумение относно реципрочните социалноосигурителни права за своите граждани след Brexit, съобщават от Reuters.

От Европейския съюз обявиха, че Брюксел сега се готви да преговаря чак до средата на ноември, вместо да прекъсва преговорите в началото на следващия месец. Времето притиска и двете страни, като срокът за постигане на споразумение изтича на 31 декември.

Коментари: 0