Какви заплати получават социалните работници у нас?

Синдикатите настояват за 10% ръст на техните възнаграждения

Какви заплати получават социалните работници у нас?
9832 ~ 1 мин. четене

Социалните работници в специализирани институции получават средно между 420 и 620 лв. на месец. Медицинските сестри вземат между 480 лв. и 580 лв., а лекарите между 600 лв. и 680 лв. Възнагражденията на психолозите и педагозите в социалните заведения се движат между 520 лв. и 600 лв., а на санитарите и хигиенистите между 420 и 440 лв.

„Именно ниските възнаграждения в тази сфера налага и увеличение на техните заплати с 10% от 2017 г.”, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с финансовия и социалния министър Владислав Горанов и Зорница Русинова, предаде репортер на Economic.bg.

В социалната сфера у нас работят над 15 500 души. Затова синдикатите настояват още от догодина единните стандарти за издръжка в домовете и центровете за настаняване да бъдат увеличени средно с 25 на сто.


„Сумите са недостатъчни, затова в момента никой не е доволен от социалната система - нито работниците, нито потребителите.“, заяви още Димитров. Според него именно това ще доведе до отлив на кадри, като медицински сестри, педагози и лекари.

От своя страна Горанов обясни, че все още е рано да се говори за ръст на парите за социални услуги. Той обаче увери, че държавата ще отдели повече от планираното по-рано през пролетта.

По думите му всички сектори, които се финансират от бюджета искали повече приходи. През септември ще стане ясно дали държавата ще може да отпусне поисканите от синдикатите допълнителни средства в системата.

Подкрепи Economic.bg