Какво следва в процедурата по импийчмънт на Тръмп?

Най-рано в края на януари ще започне изслушването на свидетелите

Какво следва в процедурата по импийчмънт на Тръмп?

Снимка: БТА

В петък Белия дом посочи членовете, които ще бъдат част на защитата на президента на САЩ Доналд Тръмп по делото за импийчмънт. Същинската част по делото за сваляне на държавния глава ще започне в Сената във вторник, а Reuters посочват ключовите дати и ходове около началото на делото. Очаква се по него да има заседания всеки ден с изключение на неделя.

21 януари

Същинската част по делото започва на 21 януари от 20 ч. българско време. Възможно е още тогава по предложение на лидера на републиканското мнозинство Мич Макконъл да се определи програма как ще протичат заседанията, която ще остави отворена врата за нови свидетели и доказателства в хода на делото.

В първия ден прокурорите ще представят тезата на обвинението срещу Тръмп, а после адвокатите на настоящия президент ще изложат опровержението си. 100-те сенатори ще заемат ролите на съдебни заседатели. В четвъртък те вече положиха клетва пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс.

След откриващите тези, които може да продължат няколко дни, сенаторите ще имат възможност да зададат въпроси и на двете страни.

Края на януари - началото на февруари

Тогава се очаква да започне изслушването на свидетелите. Възможно е след излагане на тезите и евентуалните въпроси към двете страни от сенаторите, да бъде наложена почивка преди да започне изслушването на свидетелите.

4 февруари

Въпреки процеса по импийчмънт, Тръмп ще изнесе традиционната годишна президентска реч „За състоянието на Съюза“ пред Конгреса на 4 февруари.

Коментари: 0