Калфин очаква избухването на „социална бомба“ в държавата

Според бившия социален министър цялата система за хората с увреждания не работи

Калфин очаква избухването на „социална бомба“ в държавата

Снимка: Economic.bg/ Архив

Увеличаването на преките данъци увеличава тежестта върху хората с ниски доходи, за сметка на тези с високи. Това рано или късно ще причини огромен социален проблем, до избухване на "социална бомба" в държавата. Такава прогноза направи пред БНР бившият социален министър Ивайло Калфин.

„Правителството трябва да си даде сметка, че това ще се случи - това разслоение и непрекъснато товарене на хората с ниски доходи и подхвърляне на някакви помощи, няма как да работи дългосрочно“, заяви той.

По отношение на системата за хората с увреждания Калфин коментира, че приемането на специален закон е стъпка в правилната посока, но самата система като цяло не е добра. „С тези стъпки се дава още от същото, от чувството за несправедливост в системата“, каза настоящият специален съветник на европейския комисар по бюджет и човешки ресурси.

Бившият социален министър също така определя като скандално определянето на таван за всички пенсии. Той е категоричен, че държавата трябва да направи нещо за най-ниските пенсии. Това може да е преизчисляване и актуализиране на сегашния осигурителен доход, но това е скъпо и трудно да се направи, поради което държавата го избягва.
Коментари: 0