Канада може да е първата голяма държава, легализирала марихуаната

Законът ще бъде гласуван в сената днес

Канада може да е първата голяма държава, легализирала марихуаната
Канадският сенат ще гласува днес законопроект, който може да направи страната първата държава от Г-20, която е легализирала марихуаната за развлекателни цели. Сенатът се очаква да ратифицира Закон C-45, пише "Форчън".

Само в още една друга държава тревата е изцяло законна - Уругвай, въпреки че чужденците там не могат да я купуват. 

Марихуаната е частично или напълно декриминализирана в някои страни като Испания и Швейцария, а много американски щати вече разрешиха използването й за развлечение, но Канада ще стане първата от най-богатите държави в света, която ще даде зелена светлина на търговската й продажба.

Този ход ще доведе и до огромен ръст на отрасъла за отглеждане на марихуана, по начин, който дори не е възможен на юг от границата (в САЩ) заради продължаващата федерална забрана.

Канадският бизнес с трева наскоро регистрира огромни сделки в очакване на легализацията, като големите играчи са компаниите Aurora Cannabis, Canopy Growth и Aphria.

Миналия месец Aurora се съгласи да купи конкурентната MedReleaf за 2,2 млрд. долара. Aurora, която иска да е "нищо по-малко от най-голямата компания за канабис в света", по-рано този месец купи и CanniMed в сделка за 598 милиона долара.

Отново през май, Canopy Growth - най-големият лицензиран производител на канабис в Канада, който се стреми към първично публично предлагане на акции на Нюйоркската фондова борса, купи оранжерийната компания BC Tweed Joint Venture за 289 млн. долара. 

През март Aphria изкупи Nuuvera за 670 милиона долара.

Канада планира да контролира продажбите на марихуана доста сериозно - продуктът ще трябва да се продава в специални опаковки и цените ще бъдат ограничавани, за да се избегне черния пазар. 

И все пак, от легализацията на тревата ще се направят големи пари. Инвестиционната банка Cannacord Genuity смята, че легализирането ще позволи продажби за 4,6 млрд. долара до 2021 г.
Коментари: 0