Канада въвежда нови санкции срещу Русия

Потърпевши са два от най-големите руски концерни

Канада въвежда нови санкции срещу Русия
120 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Канада въвежда нови икономически санкции срещу физически и юридически лица от Русия и Украйна, предаде агенция ТАСС.

Новите ограничения засягат петролния гигант "Роснефт", както и политически и военни представители на украинските проруски сепаратисти.

Два месеца след последните си санкции, насочени срещу руските интереси в петролния и газовия сектор, Канада отново се насочи срещу руската икономика със санкции срещу "Роснефт". 

В продължение на няколко месеца Канада се въздържаше от въвеждане на санкции срещу "Роснефт" и "Ростех", тъй като и двете фирми имат бизнес интереси в страната. Северноамериканската държава се опитваше да въведе санкции срещу Русия, които да не вредят на бизнеса на страната.

"Роснефт" държи 30% от голямо канадско петролно находище заедно с Exxon Mobil, а "Ростех" от своя страна участва в съвместно предприятие за производство на самолети заедно с Bombardier Inc. Още преди година Bombardier заяви, че съвместната дейност между двете компании ще бъде забавена заради санкциите срещу Русия.

Потърпевши от новите санкции ще бъдат и батальоните на проруските сепаратисти в Донецк и Луганск, както и политическите им организации. 

В канадския списък със санкции са добавени 11 руснаци и 26 украински проруски сепаратисти. Сред получилите забрани за пътувания в Канада са министрите на самопровъзгласилите се народни републики в Донецк и Луганск. Сред руснаците са известният руски артист Йосиф Кобзон, който е и депутат в Думата, и Анатолий Антонов, руски заместник-министър на отбраната. 

Освен "Роснефт" в руската част на списъка е и общественото движение "Новорусия".

„Правителството на Канада остава решено да стои на страната на украинския народ срещу продължаващата военна агресия на Русия“, се казва в изявление на премиера на страната Стивън Харпър. Същевременно той подчертава, че мерките са взети в отговор на поредица актове на агресия, извършени от подкрепяните от Русия екстремисти.

„Ако мирното споразумение от Минск се провали, Канада е решена да наложи нови санкции. Канада признава суверенитета и териториалната цялост на Украйна и няма да признае никога незаконната руска окупация на която и да е част от страната“, се казва още в изявлението. Подкрепи Economic.bg