Караниколов на изслушване пред депутатите заради „Емко“ и „Дунарит“

Нередности в складирането на боеприпаси доведе до отнемане лиценза на \"Емко\" през лятото

Караниколов на изслушване пред депутатите заради „Емко“ и „Дунарит“
Министърът на икономиката Емил Караниколов ще се яви пред парламентарната икономическа комисия, за да представи информация за дейността на оръжейните дружества "Емко" и "Дунарит". Това става ясно от дневния ред на комисията.

В интервю за Nova от тази сутрин министър Караниколов заяви, че собственик на "Дунарит" е "една офшорка на Вирджинските острови". Той направи предположение, че тази офшорка е собственост на Цветан Василев. В началото на септември Емилиян Гебрев, собственикът на "Емко" - друго предприятие от военнопромишления комплекс на България, заяви публично, че той е собственик на 100% от "Дунарит".

„Притежател на 99.52% от „Дунарит” е "Емко", а 0.48% се притежават от Емилиян Гебрев”, заяви самият той.

Припомняме, че преди седмица служители на "Емко" излязоха на протест пред сградата на парламента заради отнетия лиценз за търговия на дружеството. Лицензът на дружеството беше замразен в началото на лятото заради нередности при складирането на боеприпаси и оттогава не е възстановен. Ръководството на компанията обаче уверява, че всички предписания са изпълнени.

Междувременно полицията приключи проверката си вчера, като докладът на МВР се очаква да бъде представен до 4 октомври, след което предстои междуведомственият съвет по отбранителна индустрия да реши дали дружеството ще извършва търговска дейност или не.

Заради отнемането на лиценза "Емко" не успя да изпълни договора за износ на продукция за Индия, а държавата прехвърли изпълнението на поетите ангажименти към ВМЗ.
Коментари: 0