КЕВР обеща да няма резки промени в цените на тока, газа и топлоенергията

Регулаторът посвещава голяма част от своите усилия на действия, свързани с модернизация на електроенергийния и газов пазар

КЕВР обеща да няма резки промени в цените на тока, газа и топлоенергията
448 ~ 1 мин. четене
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не допуска резки изменения на цените на електроенергията, природния газ и на топлинната енергия. Това каза в парламента председателят на КЕВР Иван Иванов по време на представянето на доклада за работата на комисията за 2018 г.

„По отношение на един важен сегмент- ценовите решения на КЕВР, ще отбележа, че по същество тази дейност на Комисията би трябвало при пълната либерализация постепенно да отпадне. Комисията ще продължи след няколко години единствено да определя регулирани цени за енергийно уязвимите потребители. Това, което е изискване на ЕК и което е заложено в директивата от 2009 г. е КЕВР в своите ценови решения винаги се ръководи от два принципа – да бъдат прозрачни решенията, и да бъдат балансирани, защото, за да имаме една устойчива енергийна система не трябва да се допусне да фалират енергийните дружества", обясни той.

Той добави, че регулаторът посвещава голяма част от своите усилия на действия, свързани с модернизация на електроенергийния и газов пазар. „Това е дейност, която ни приближава към създаването на обединен регионален пазар на електроенергия и природен газ", заяви Иванов. По думите му Комисията с нормативни документи създава предпоставки за постепенно либерализиране и диверсификация на доставките на природен газ в България.
Коментари: 0