КЕВР обещава цената на тока да не расте заради сделката за ЧЕЗ

Председателят на регулатора за пореден път заяви, че той нищо не може да направи по отношение на сделката с „Инерком“

КЕВР обещава цената на тока да не расте заради сделката за ЧЕЗ
432 ~ 2 мин. четене
Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина за повишаване на цената на тока. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в интервю за БНР. Той е категоричен, че независимо кой е купувач на електроразпределителното дружество, цената ще продължи да се променя според сега действащата методика.

„В случая (при сделката между CEZ и „Инерком България“ – бел. ред.) няма никакъв ценообразуващ елемент, свързан с прехвърляне на акции. В ценообразуващите елементи ние по никакъв начин няма да включим нито обслужването на кредита на привлечения капитал, нито плащането на лихвите по него. Това е работа на съответния собственик. Няма никакви основания и притеснения за повишаване на цените. Крайно време е тази истерия да бъде прекратена“, каза Иванов.

Той за пореден път обясни, че прехвърляне на акции от чешката държавна CEZ към българската частна „Инерком“ не може да бъде проверявано от КЕВР преди финализирането на сделката. „Контролът преди сключване на сделката трябва да се осъществи по параметри, които не са в правомощията на КЕРВ“, категоричен бе Иванов.

Той обясни какви са възможностите на ръководената от него комисия. „Ние се произнасяме в два изрично разписани случая. Когато се извършва разпореждане с имущество, с което се осъществява лицензионна дейност на едно енергийно дружество. Няма подобна хипотеза, защото имуществото на лицензираните дружества ЧЕЗ „Електро“ и ЧЕЗ „Разпределение“ остава в цялост. Вторият случай, в който може да се произнесем, е когато се извършват други сделки – те са изрично изброени, 4 на брой, в чл. 92 от Наредбата, но само в случаи, когато сделката се осъществява от лицензиант, а лицензиантите са ЧЕЗ „Електро“ и ЧЕЗ „Разпределение“. При това, за да се произнесе Комисията, трябва да постъпи, съгласно процедурата, заявление от тези дружества и ние в едномесечен срок се произнасяме. Няма съмнение, че ако след финализиране на сделката в един бъдещ момент подобно заявление постъпи в КЕВР, ние ще се произнесем, за да защитим обществения интерес", обясни Иванов.

Според него КЕВР се включва в този скандал по две причини – или непознаване на закона, или търсене на необходимия грешник. Той е категоричен, че регулаторът си изпълнява стриктно задълженията. В подкрепа на твърдението си той посочи: "В последните 3 години около 13 млн. лв. са санкциите, които КЕРВ е наложила на трите разпределителни дружества".

Относно промените във връзка с разширяване на правомощията на КЕВР, готвени от Обединените патриоти, Иванов коментира, че приемането само на този текст не го прави работещ. "Към него трябва задължително да има текстове, които да разпишат критериите, по които ние се произнасяме, рамката на нашето произнасяне, за да не бъде то субективно. Трябва да се разпише много ясно какви са задълженията на другите служби. За да може ние да бъдем финално произнасящата се институция преди подписване на сделката, трябва да разполагаме с информация от всички служби, които могат да бъдат полезни за изясняване на ситуацията. Само в този текст – това е преяждане с власт на регулатора. Аз искам да пазя авторитета му във функциите, които са му зададени по закон“, каза той.
Подкрепи Economic.bg