Китай не иска търговска война със САЩ, но ще се защитава

Няма победители в една търговска война, тя ще бъде бедствие както за двете страни, така и за останалата част от света

Китай не иска търговска война със САЩ, но ще се защитава
Китай няма да започне търговска война със САЩ, но ще защити националните си интереси срещу нарастващия американски протекционизъм. Това каза китайският министър на търговията Жон Шан на брифинг в рамките на годишната парламентарна сесия на Китай.

„Няма победители в една търговска война, тя ще бъде бедствие както за двете страни, така и за останалата част от света“, каза Жон Шан. „Китай не желае да води търговска война, нито Китай ще започне търговска война, но можем да се справим с всякакви предизвикателства и решително да защитаваме интересите на нашата страна и нашия народ“, добави той.

Това е последното становище на Пекин, свързано с проблемите в китайско-американските търговия и сътрудничество. В петък американският президент Доналд Тръмп подписа плана за налагане на високи вносни мита върху стоманата и алуминия, съответно 25 и 10%. Засега от облагането са изключени само големите производители на стомана в Канада и Мексико.

Засега китайските лидери не са предприели никакви конкретни мерки срещу митата на Тръмп.

Жон Шан цитира доклад на китайски изследователи, според който САЩ преувеличават, когато говорят за огромния търговски дефицит с Китай. Според него американското правителство всяка година надценява търговския дефицит с Китай с поне 20%. Той обаче не даде подробности за това как е достигнато това число. Американското и китайското правителства като цяло отчитат много различни търговски данни.

През миналата година САЩ съобщиха за търговски дефицит от 375 млрд. долара с Китай, така че дори да е надценен наистина с 20%, разликата между вноса и износа отново остава най-голямата, която САЩ имат с някоя държава по света.

Според Джонг вина за големия търговски дефицит на САЩ с Китай има и американската забрана за износ на технологии. Той е на мнение, че „дупката“ може да се намали, когато Вашингтон позволи на Пекин да купува повече стоки с „двойна употреба“ суперкомпютри и високотехнологични материали за военни цели.

Според официални представители в САЩ подобни продажби биха свили само няколко процента дефицита, а е възможно да застрашат американската национална сигурност.

Преди Тръмп да реши да наложи високите мита върху стоманата и алуминия той подписа за налагане на по-високи тарифи върху пералните машини, слънчевите модули и някои други стоки, които накараха Пекин да обвини Вашингтон в нарушаване на правилата на Световната търговска организация.
Коментари: 0