Ким Тора отложи встъпването в длъжност на новото каталунско правителство

Политическата блокада продължава седми месец

Ким Тора отложи встъпването в длъжност  на новото каталунско правителство

Снимка: БТА

336 ~ 1 мин. четене
Новият каталунски премиер - привърженикът на независимост Ким Тора, отложи за неопределено време поемането на функциите от правителството му, предвидено за днес, изправен пред блокираните от Мадрид номинации на членове на регионалната изпълнителна власт, които са или в затвора, или в изгнание, предаде Франс прес.

В комюнике Тора, който встъпи в длъжност миналата седмица, осъди "блокадата, налагана от испанското правителство" на Мариано Рахой и обяви, че е поискал от администрацията си да "проучи съдебните мерки, които могат да бъдат предприети" за справяне с тази блокада.

Мадрид, който контролира регионалната администрация след обявяването на декларацията за независимост от 27 октомври за недействителна, отказва да утвърди указа за номиниране на ръководител на изпълнителната власт, подписан в събота от Тора.

Встъпването в длъжност на регионалното правителство е необходимо условие за отмяна на попечителството на централното правителство над Каталуния.

Тора е включил в екипа си четирима бивши регионални "министри" на предишния премиер Карлес Пучдемон. Двама от тях са в предварителния арест, другите двама са в Брюксел, а испанското правосъдие иска да бъдат екстрадирани.

Кабинетът на Рахой разглежда присъствието на тези министри в новия екип като "нова провокация". Той разполага с 10 дни за обнародване на списъка с членовете на регионалното правителство в испанския Държавен вестник като по този начин му позволи да поеме функциите си.

Няма гаранции, че централното правителство ще го направи, въпреки че в комюникето Тора посочва, че става дума за "задължителен акт".

Политическата блокада в този североизточен испански регион , който от близо 7 месеца е без правителство, продължава, обобщава АФП.
Коментари: 0