Китай е ограничил вноса на злато

Вносител №1 в света е понижил доставките с около 300-500 тона

Китай е ограничил вноса на злато
2396 ~ 1 мин. четене
Китай сериозно е ограничила вноса на злато от месец май насам, казали са пред Reuters източници от мултимилиардната индустрия. Целта на забраната би могла да е Китай да запази колкото се може повече долари на територията си и да подкрепи собствената си валута на фона на забавящия се икономически растеж.

Втората най-голяма световна икономика е понижила доставките си на злато с около 300-500 тона, чиято стойност е между 15 млрд. и 25 млрд. при сегашните цени, в сравнение с миналата година.

Рестрикциите идват на фона на ескалиращата търговска война със САЩ, която забави китайския икономически растеж до най-ниското му ниво от почти три десетилетия насам и понижи курса на китайския юан спрямо долара до най-ниското  му равнище от 2008 г. насам.

Китай е най-големият вносител на злато в света, като миналата година импортира около 1500 тона от ценния метал на стойност 60 млрд. долара. Това се равнява на една трета от световните доставки на злато. През последните 20 години търсенето на златни бижута, инвестиционни кюлчета и монети в Китай се увеличи, тъй като азиатската страна бързо забогатя. Златните резерви на Китай, за които има официални данни, се увеличиха до близо 2000 тона.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg