Китай глоби General Motors с 29 млн. долара

Санкцията е за монополно ценообразуване

Китай глоби General Motors с 29 млн. долара

Властите в Китай глобиха китайското подразделение на американския автомобилен гигант General Motors с почти 29 млн. долара за фиксиране на цени. Компанията е обвинена в „нарушаване на правата на потребителите и конкурентите си” чрез контрол върху цените на продукцията си, съобщи AFP.

Дружеството SAIC-GM, съвместно предприятие между американската компания и държавната SAIC Motor, което е най-големият автомобилен производител в Китай, ще трябва да плати санкция в размер на 201 млн. юана (29 млн. долара). Сумата се равнява на около 4% от продажбите му през изминалата година.

„Глобата е справедлива. Просто се стремим да подобрим реда на пазара”, посочи водещият следовател в разследването срещу GM.    

SAIC-GM ще уважи мнението на Националната комисия за развитие и реформи”, заяви говорител на компанията в коментар за санкцията.

Това е вторият случай за последните няколко седмици, в който Китай налага глоба на американска компания за монополно ценообразуване. По-рано през декември държавният икономически регулатор санкционира със 119 млн. юана (17.1) млн. долара Medtonic, американски доставчик на високотехнологична медицинска техника.

От 2014 г. досега регулаторните органи в страната са наложили глоби за общо 2.25 млрд. юана (324 млн. долара) на автомобилни производители, съобщава China Daily. 

Коментари: 0