Китай и Huawei с ответни действия срещу Канада

Пекин обвини задържаните канадски граждани в кражба на държавни тайни

Китай и Huawei с ответни действия срещу Канада

Снимка: БТА

Правителството в Пекин заедно с технологичния производител Huawei предприеха действия срещу американските и канадски власти във връзка със задържаната във Ванкувър Мън Уанджоу, финансов директор на китайския гигант. В понеделник Пекин обвини задържания в азиатската страна гражданин на Канада Майкъл Ковриг в кражба на държавни тайни, предадени му от друг канадски бизнесмен – Майкъл Спаров. Предполага се, че тази стъпка може да увеличи напрежението между Отава и Пекин, предава Reuters. 

Производителят на телекомуникационно оборудване подготвя и още едно дело срещу американското правителство във връзка със закона, ограничаващ достъпа на компания до пазара. 

Това е последната ескалация на безпрецедентната криза за Huawei. Китайската компания е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и номер 2 на смартфони.

Гигантът изпадна в немилост на международната сцена, след като САЩ поведоха активна пропаганда, че неговите устройства са опасни за националната сигурност. Опасенията са свързани с възможността те да се използват от китайските власти за промишлен и национален кибершпионаж. Въпросът е особено важен на фона на задаващите се нови супер бързи 5G мрежи. 

Що се отнася до казуса със задържаните канадски граждани, за Спавор се знае, че е бизнес консултант с тесни връзки с Пхенян, който е опитвал да засили международния интерес към инвестиции в севернокорейски икономически проекти. Той и Ковриг, който пък е бивш дипломат, бяха арестувани през декември, малко след като в Канада бе задържана Мън Уанджоу, финансовия директор на Huawei и дъщеря на основателя на компанията. Към днешна дата тя все още е заплашена от екстрадиция в САЩ. 

Комисията по политически и правни въпроси на Комунистическата партия в Китай каза, че Ковриг често влиза в страната, използвайки обикновен паспорт и бизнес визи. Разследващите там са установили, че при посещенията си той „краде и шпионира чувствителна китайска информация и интелектуална собственост“. 

„Загрижени за позицията, която Китай е взел“, заяви в понеделник канадският премиер Джъстин Трюдо във връзка с повдигнатите обвинения. Той каза още, че Канада подкрепя двамата си граждани, които по думите му са били „произволно задържани от Китай“. 

Междувременно адвокатите на Мън твърдят, че тя е била задържана, претърсвана и разпитвана от канадските власти в продължение на три часа и в нарушение на конституционните ѝ права. 

Що се отнася до делото на Huawei, компанията се планира да заведе такова срещу американското правителство в четвъртък на основания, свързани със законопроекта за отбраната, съобщи източник, запознат с въпроса. Производителят ще опита да оспори допълнение към Закона за националната отбрана на САЩ, който контролира американските правителствени договори с китайските компании и засилва ролята на групата, която разглежда предложенията за чуждестранни инвестиции. Според Пекин измененията в закона са насочени към Китай. 

Те дойдоха, след като миналата година американският президент Доналд Тръмп ограничи достъпа на Huawei и ZTE до договори с правителството и военните в САЩ. Мерките са част от стратегията за затваряне на вратите пред двете компании до американския пазар, но и до големите такива по света. 

Депутатите в САЩ представиха и законопроект, предвиждащ забраната на чипове и компоненти на китайски телекомуникационни компании, които нарушават американските санкции или законите за контрол на износа. Тръмп дори обмисля обявяването на националната извънредна ситуация, която ще накара американските бизнес играчи да използват оборудването на Huawei и ZTE, според трима източници, запознати със ситуацията. 

Министерството на правосъдието в САЩ също така повдигна и обвинения срещу Huawei за кражба на интелектуална собственост. Предполага се, че китайската компания се е домогнала до роботизирана технология от T-Mobile. 

Цялата сага с Huawei се развива на фона на задълбочилата се търговска война между САЩ и Китай. По-рано Тръмп заяви, че обвиненията срещу китайската компания няма да бъдат свалени. Междувременно държавният секретар на Съединените щати Майк Помпейо каза, че според него страната му и Китай са „на прага“ на сделка за прекратяване на враждата помежду им. 
Коментари: 0