Китай има технология, способна за секунда да сканира лицата на цялото население

Плашещо бързата система Sky Net вече работи в 16 града и провинции в страната

Китай има технология, способна за секунда да сканира лицата на цялото население

В 16 китайски града и провинции се използва система за лицево разпознаване, която може да сканира цялото население на страната за секунда, пише Global Times. Плашещо бързата технология, разбира се, служи за целите на полицията.

Използвайки технология за лицево разпознаване в движение, системата, наречена Sky Net, може точно да идентифицира лица под различен ъгъл и при различни условия на осветяване. Според разработчиците на Sky Net системата е толкова бърза, че може за една секунда да сканира цялото население на Китай, а пък за две – цялото световно население. Скоростта обаче не понижава точността – равнището на вярно разпознаване стига до 99.8% дори и човекът да се движи.

Камерите за наблюдение, поставени по улиците, показват на полицията местоположението на заподозрени и хора, обявени за изчезнали. Освен това осигуряват на правоохранителните органи следи, които могат да им осигурят още полезна информация.

През последните две години с помощна на Sky Net полицията е арестувала над 2000 души, укриващи се от правосъдието. Технологията е широкоизползвана при контратерористични операции и за залавяне на престъпници. Причината за ефективността на системата е, че веднъж вкаран в нея, даден човек бива засичан, веднага щом бъде заснет от камера за наблюдение.

През юни 2017 г., след сканирането на снимка на изчезнало 6-годишно момиче, направена няколко години по-рано, системата е успяла да го открие с помощта на охранителна камера пред магазин. По думите на Ли Уей, който е експерт в борбата срещу тероризма, данните на Sky Net са добре защитени, защото китайското правителство е наложило строги регулации кой има достъп до тези данни, за да не бъде злоупотребено с тях.

Коментари: 0