Китай иска да забрани добива на bitcoin

Държавният орган за планиране възнамерява да вкара криптовалутите в списъка със забранени индустрии

Китай иска да забрани добива на bitcoin

Снимка: Pixabay

956 ~ 1 мин. четене
Национална комисия за развитие и реформи (NDRC) - държавният орган за планиране на Китай, иска да забрани добива на bitcoin (биткойн), показва списък на промишлените дейности, който агенцията се опитва да спре като реакция срещу нарастващия натиск на правителството върху сектора с криптовалути. Информацията е на държавният вестник Securities Times, който пише, че това "ясно отразява отношението на индустриалната политика на страната" към индустрията на криптовалутите.

Китай е най-големият пазар в света за компютърен хардуер, предназначен за добив на биткойн и други криптовалути, въпреки че такива дейности по-рано попадаха в регулаторна "сива зона".

NDRC заяви, че започва обществено обсъждане по преработен списък на индустриите, които иска да насърчи, ограничи или премахне. Списъкът бе публикуван за първи път през 2011 г.

Проектът за преработен списък добавя криптовалутите, включително биткойн, към над 450 дейности, за които Комисията смята, че трябва да бъдат премахнати, тъй като не се придържат към съответните закони и наредби, не са безопасни, хабят значителни ресурси или замърсяват околната среда.

Не е посочена целева дата или план за елиминиране на биткойн добива, което означава, че подобни дейности трябва да бъдат спрени незабавно, се казва в документа. Обществеността има възможност до 7 май да направи коментари по проекта.
Коментари: 0