Китай иска „спокойна“ развръзка на търговския спор със САЩ

Това каза китайският вицепремиер Лиу Хе след ескалацията на конфликта в петък

Китай иска „спокойна“ развръзка на търговския спор със САЩ
Китай е готов да разреши търговския си спор със САЩ чрез „спокойни“ преговори и решително се противопоставя на ескалацията на конфликта, заяви в понеделник вицепремиерът Лиу Хе, който ръководи преговорите с Вашингтон, предава Reuters.

Все по-ожесточената търговска война между двете най-големи икономики в света рязко ескалира в петък, след като двете страни отново прибягнаха до взаимни тарифи. Президентът Доналд Тръмп вдигна митата за китайски внос от 25% на 30% броени часове, след като Пекин обяви налог за американски стоки в размер на 75 млрд. долара. 

Президентът на САЩ си позволи да заръча на американските компании да се изтеглят от Китай и час по-скоро да намерят алтернатива за бизнеса си там. В неделя той все пак отдръпна заплахата си. 

По време на технологична конференция в Чунцин Лиу подчерта, че никой няма полза от търговска война. „Ние сме готови да разрешим проблема чрез консултации и съдействие в спокойно отношение и решително да се противопоставим на ескалацията на търговската война“, заяви Лю, който е най-добрият икономически съветник на президента Си Дзинпин, 

„Ние вярваме, че ескалирането на търговската война не е от полза за Китай, САЩ, нито за интересите на хората по света“, добави още той. 

По думите му американските компании са „особено добре дошли“ в страна му и ще бъдат третирани добре. „Ние приветстваме предприятия от цял свят, включително САЩ, да инвестират и оперират в Китай“, добави той.

Коментари: 0