Китай направи най-голямото понижение на лихвите от 2015 г. насам

Централната банка в Пекин се присъедини към световната тенденция за отхлабване на политиките

Китай направи най-голямото понижение на лихвите от 2015 г. насам

Снимка: БТА

636 ~ 1 мин. четене
Китайската централна банка направи най-голямото понижение на основния си лихвен процент от 2015 г. насам, пише Bloomberg. Така местните власти в Пекин засилват отговора си спрямо все по-силния икономически удар от коронавирусната пандемия.

Финансовият регулатор в Китай понижи от 2.4 на 2.2% едноседмичната си репо лихва (лихвата, която начислява по заемите си към останалите банки в страната). Това се очаква да доведе до освобождаването на 50 млрд. китайски юана (7.1 млрд. долара), които да бъдат "инжектирани" в банковата система. Според днешното изявление на централната банка тази стъпка ще запази ликвидността на банките достатъчна, за да са от полза на реалната икономика.

Това първо от февруари насам понижение на лихвения процент на централна банка е в съответствие с обещанието от петък на ръководството на местната Комунистическа партия да увеличи подкрепата към икономиката чрез увеличена разпродажба на вътрешен дълг, тъй като вътрешното и международното търсене се понижава заради пандемията. Днешната стъпка доближава китайската централна банка до позициите на останалите централни банки по света, които през последните седмици значително отхлабиха политиките си.

Ма Дзюн, съветник в централната банка на Китай, коментира, че Пекин има достатъчно възможности за коригиране на паричната политика и решението е взето с цел китайските компании да възобновят дейността си в условията на глобалната вирусна ситуация и влошаването на външноикономическата среда.
Коментари: 0