Китай обяви план за използване на чиста енергия за отопление

Недостигът на природен газ доведе до повишаване на цените на горивото в цялата страна

Китай обяви план за използване на чиста енергия за отопление
1444 ~ 1 мин. четене

Китай обяви 5-годишен план за използване на екологично чиста енергия за отопление на градовете в северната част на страната, пише Reuters.

Недостигът на природен газ доведе до повишаване на цените на горивото в цялата страна, което засегна предприятията и частните потребители в индустриалния център на Китай.

Новият план беше обявен съвместно от 10 правителствени агенции, включително Националната енергийна администрация. Той покрива периода от 2017 г. до 2021 г., като правителството предвижда използване на геотермални източници, на слънчева енергия, изгаряне на биомаса, на индустриални отпадъци и други чисти технологии. До 2019 г. половината от Северен Китай трябва да премине на екологично чисто отопление, а използването на въглища да намалее със 74 млн. тона.

Тази зима Китай беше принуден да прехвърля природен газ от Южен Китай, за да смекчи недостига, дължащ се на продължителните студове. Времето в Южен Китай остава топло и недостиг няма. Поради ниските температури китайското министерство на околната среда отмени временно забраната за използване на въглища за отопление на жилища, която беше въведена по екологични причини.

Подкрепи Economic.bg