Стачка спира за 4 часа въздушния трафик в Тел Авив

Ще бъде засегната и работата на пристанищата, застрахователните компании, банките и министерствата

Стачка спира за 4 часа въздушния трафик в Тел Авив

Стачка на международното летище „Бен Гурион“ в Тел Авив спря тази сутрин в 8 ч. трафика. Акцията е в знак на солидарност с работниците от фармацевтичния холдинг „Тева“, който обяви съкращаване на 25 процента от служителите си.

Организирана от влиятелния синдикат „Хистадрут“, стачката ще парализира международния въздушен трафик в продължение на 4 часа - до 12 ч., пише Франс прес. Много от полетите, предвидени за тази сутрин, бяха изместени от по-рано, така че само 7 бяха анулирани, коментират източници от летището.

Протестните акции на солидарност с работниците от „Тева“ ще засегнат също пристанищата, застрахователните компании, банките и министерствата. За днес са предвидени демонстрации пред офиса на премиера Бенямин Нетаняху в Ерусалим.

Фармацевтичната компания има сериозни финансови трудности и обяви в четвъртък съкращаване на 14 хил. работни места през следващите години, което е 25% от персонала. Компанията представи след няколко месеца на трудни дебати план за болезнено преструктуриране, което ще ѝ позволи да реализира 3 млрд. долара икономии до края на 2019 г. „Тева“ сега има 57 хил. служители в целия свят. От тях 7000 са в Израел. Предвижда се през 2018 г. от израелските служители да бъдат съкратени 1250 души, а през 2019 г. - 500 души.

Коментари: 0