Китай отпусна заем от $1.29 млрд. на Telsa

В момента американският автомобилен производител строи фабрика в Шанхай

Китай отпусна заем от $1.29 млрд. на Telsa

Снимка: Tesla

5464 ~ 2 мин. четене

Китай отпусна заем в размер на 1.29 милиарда долара на Tesla за строителството на завода на автомобилния производител в Шанхай. Производителят на електрически автомобили заяви, че е подписано и споразумение за необезпечен револвиращ заем до 2.25 милиарда юана, като добави, че и двата кредита ще бъдат използвани за автомобилния му завод в Шанхай, предаде Reuters.

Отпуснатите пари по заема ще могат да се използват за строителство на завода, както и за започването на производството в новия завод на Tesla в Шанхай.

В момента Tesla строи автомобилна фабрика в Шанхай за 2 млрд. долара. Компанията си е поставила за цел до настъпване на китайската нова година, на 25 януари, да бъде произведен първият китайски модел на Tesla.

Очаква се годишният капацитет на завода в първата му фаза да достигне 250 000 превозни средства, което се равнява на около 4 800 седмично. Това ще включва 150 000 автомобила Model 3.

Китай се надява продажбите на електромобилите да достигнат до една четвърт от всички продадени коли на общия пазар до 2025 г. Към 2018 г. електрическите коли заемаха 4.6% от общия пазар на моторни превозни средства.

Припомняме, че в началото на месец декември, отново по информация на Reuters, стана ясно, че китайското министерство на индустрията препоръча Tesla Model 3 за получаване на държавна субсидия. Компанията е включена в списък, който се изготвя от ресорното министерство и се състои от фирми, които са насочени към производството на колите на бъдещето – електромобилите.

Амбициите на автомобилния производител са чрез тази фабриката, която е първата извън територията на САЩ, да се увеличат драстично продажбите на моделите на Tesla, навлизайки на на-големия автомобилен пазар в света. Като в същото време избегне високите тарифи за внос на американски коли в Китай, пише още Reuters.

Подкрепи Economic.bg