Китай съблазнява Източна Европа и подкопава правилата на ЕС

В Будапеща се открива китайско-източноевропейска среща на върха по формулата 16+1

Китай съблазнява Източна Европа и подкопава правилата на ЕС

Снимка: БТА

В последния си брой вестникът на британските делови кръгове Financial Times помества обширен анализ на откриващата се днес в Будапеща китайско-източноевропейска среща на върха по формулата 16+1. В нея участват държавни и правителствени лидери на Китай и на страните от Централна и Източна Европа, сред които и България.

Унгарските домакини вече кръстиха форума „Отварянето на Изток“. Сръбските власти говорят за „надеждно приятелство“, а полското правителство - за откриващи се „огромни възможности“.

Според вестника активността на Пекин в този регион и ответната симпатия, с която китайските проекти и аспирации се посрещат в столиците на източноевропейските страни, пораждат подозрителност в старите западноевропейски столици. Всекидневникът цитира неназовани дипломати, според които Пекин може да се възползва от ентусиазма на по-бедните източноевропейци да реализират мащабни инфраструктурни проекти с безграничните китайски финансови ресурси с цел да подкопае правилата на Европейския съюз и да задълбочи още повече и без това нарастващите напрежения Изток-Запад в самия съюз.

А според друг високопоставен европейски дипломат, също пожелал анонимност поради деликатността на темата, форматът 16+1 се занимавал с много неща, някои от които  засягали компетенциите на ЕС или пък навлизал в нови сфери, където вече има общи инициативи между ЕС и Китай, и това било само „върхът на айсберга“. При всички случаи е ясно, че „Пекин е вече изгряваща звезда за страните от Централна и Източна Европа“, отбелязва Financial Times.

Сред някои кръгове в ЕС има две главни основания за безпокойство от китайското настъпление. Първото е, че Пекин може да активизира действията си с цел да засили още повече влиянието си в Централна и Източна Европа, компрометирайки общата политика на ЕС спрямо Китай. Второто е, че някои страни от формата 16+1 могат да експлоатират силните си връзки с Китай с цел да подобрят позициите си в преговорите с Брюксел.

Европейски дипломати се опасяват, че тази динамика може да подкопае ефективността на Брюксел в често конфликтните му отношения с втория си най-голям търговски партньор. Друго опасение е, че стратегията на Китай да търси гарантирани контракти ще подкопае правилата на единния пазар за обществените поръчки на фона на огромните финансови ресурси, които през последните години Пекин налива в Европа, посочва Financial Times.
Коментари: 0