Китай ще въведе реципрочни мита срещу САЩ

Мярката ще бъде предприета, ако Вашингтон изпълни заканата си и обложи китайски стоки за 200 млрд. долара

Китай ще въведе реципрочни мита срещу САЩ

Снимка: БТА

488 ~ 1 мин. четене
Китай ще въведе реципрочни мита върху американски стоки на стойност 200 млрд. долара, ако САЩ изпълнят заканата си и наложат наказателни тарифи. Това обявиха от външното министерство на страната, като решението зависи от действията на Вашингтон.

Говорителят на външното министерство Генг Шуанг заяви по време на брифинг, че преговорите между Пекин и Вашингтон по отношение на търговската политика трябва да се води на равна основа.

По неофициална информация американският президент Доналд Тръмп трябва да обяви решението си за наказателните тарифи върху китайски стоки днес.

Според „Уолстрийт джърнал“ нивото на митата вероятно ще бъде около 10%, което е под 25-те на сто, които неговата администрация бе обявила за този кръг от повишение.

Администрацията на Тръмп настоява Китай да намали своя търговски излишък от 375 млрд. долара със САЩ, както и да прекрати политиката да придобива американски технологии и интелектуална собственост, за да си спестява промишлени инвестиции във високите технологии, отбелязват агенциите.
Подкрепи Economic.bg