Китай ще възобнови вноса на американски нефт

Това вероятно ще се случи през март 2019 г.

Китай ще възобнови вноса на американски нефт
Китайската петролна компания Unipec планира да възобнови вноса на суров нефт от САЩ заради постигнатото търговско примирие между президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин в събота, пише Reuters. Плановете са вносът да бъде рестартиран до март следващата година, тъй като след срещата между американския и китайския държавни глави рискът да бъдат наложени високи мита върху петрола е по-нисък.

Източници, пожелали анонимност, са казали за Reuters, че Unipec – търговското дружество на китайското държавно предприятие Sinopec – се стреми да рестартира вноса на американски нефт до 1 март. На тази дата изтича 90-дневният период за договаряне, определен от лидерите на двете най-големи световни икономики. Пекин замрази вноса на петрол от САЩ през октомври тази година, когато търговският спор с Вашингтон ескалира.

„Китайските търговци, които искат да купят американски суров петрол, ще побързат да внесат от суровината по време на този прозорец (който ще се отвори евентуално на 1 март)“, казал е високопоставен представител на Sinopec, пожелал анонимност. „Цените на петрола са ниски, така че е разумно да се складират някакви запаси от суровината“, добавил е той.

Официално обаче от Sinopec заявяват, че фирмената им политика не им позволява да коментират конкретни търговски сделки. От Unipec са отказали да дадат какъвто и да е коментар по темата.
Коментари: 0