Китай: Сорос води война срещу юана

Западът има роля в сегашния „погром“ в световната икономика, твърди Пекин

Китай: Сорос води война срещу юана
256 ~ 1 мин. четене

Джордж Сорос „публично обяви война на Китай”, възмущава се печатният орган на Китайската комунистическа партия (ККП) People’s Daily, цитирайки изявление на милиардера, което изразяващопротивопоставянето на азиатските валути.

По време на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос известният 85-годишен инвеститор заяви, че едно твърдо приземяванена китайската икономика на практика е неизбежно и дори вече се случва, припомня Guardian.

Сорос изтъкна и дефлационните напрежения и прекомерното увеличение на задълженията на страната като обезпокоителни фактори за икономическото забавяне.

Юанът е жертва на все по-силните опасения за здравето на втората икономика в света. Наблюдателите обръщат внимание на изтичането на капитали от Китай, което според тях е отражение на тревожния бизнес климат в страната.

След като рязко девалвира юана през август миналата година, Пекин вече се тревожи от бързото му обезценяване и харчи стотици милиарди долари, за да подкрепи курса на националната валута.

Агенция Xinhua припомни, че Сорос бил предсказал „няколко пъти в миналото” икономически хаос.

В уводна статия на зависимото от ККП англоезично издание Global Times Западът е обвинен, че не поема отговорността си в сегашния „погром“ в световната икономика.

През 90-те години на миналия век Сорос предизвика спорове, свързани методите му на работа, след като спекулира масирано срещу британската лира, а това накара централната банка на Великобритания да извади валутата си от обменния режим, който я свързваше с други европейски валути, припомня AFP.  

Подкрепи Economic.bg