Китай успешно тества най-големия хидроплан в света

Китай успешно тества най-големия хидроплан в света
1924 ~ 1 мин. четене

Китай проведе успешен тест по земята на най-големият хидроплан AG600 в света, пише портал Sina.

Китайската корпорация за авиационна индустрия заяви, че самолетът-амфибия вече е готов за първия си полет. По план той трябва да се проведе през май, но първо ще бъде тестван над водата.

AG600 е създаден от китайски инженери и е най-големият хидроплан в света. Неговият първи полет първоначално бе планиран за 2015 г., но той все още не е бил готов. Машината е дълга 37 м, а размахът на крилете е 39 м. AG600 има товароподемност 53 тона и може да превозва до 50 пътници. Четирите витлови двигателя позволяват максимална скорост от 570 км/ч, а обсегът на полета е до 5000 километра.

Китай може да си позволи да произвежда толкова големи хидроплани, тъй като в страната има широки пълноводни реки и огромни водоеми, които позволяват приводняването на такива машини.

Според официалните данни, самолетът е предназначен за нуждите на гражданското въздухоплаване – при пожари, търсене и спасителни операции. Въпреки това, той отбелязва, че Китай може да го използва, за да защити своите интереси в Южнокитайско море.

Подкрепи Economic.bg