Китай въвежда 4,5-дневна работна седмица

Страната иска да насърчи вътрешното потребление на стоки, свързани със свободното време

Китай въвежда 4,5-дневна работна седмица
Китай е в процес на въвеждане на официална политика за 4,5-дневна работна седмица в опит да повиши вътрешното потребление и разходите, свързани със свободното време. 

Чунцин е първият град, който предприема стъпки в тази посока. Така жителите на 30-милионния град ще се наслаждават на два и половина дни уикенд. Властите в Хъбей и Дзянси също обмислят за съкратят работната седмица. 

Идеята е част от националния план за повишаване на потреблението в страната. Тя беше одобрена от Държавния съвет през август. Очакванията са след като хората имат повече свободно време, да харчат повече и да стимулират икономиката. 

По-голямата част от доходите в Китай се изразходват за дрехи, храна и стоки за дома. От правителството вярват, че има възможност за по-голямо потребление на стоки и услуги, свързани със свободното време и развлеченията. 

През летните месеци се очакват и по-големи приходи от вътрешен туризъм благодарение на повечето свободно време. 

Макар да има някои опасения, от правителството заявяват, че половин ден повече почивка не значи автоматично по-малко работа, тъй като работниците ще завършват задачите си. Всяка компания ще има възможността да управлява сама схемата с работното време на служителите си съобразно условията, пише Agenda.weforum.

Китай не е сама в тази идея. Редица технологични компании въведоха 4-дневна работна седмица. Според изследвания при част от фирмите се наблюдава увеличение на приходите и по-добра производителност заради удовлетвореността от по-дългото време за почивка.
Коментари: 0