Китайска фирма ще строи 3D-отпечатани къщи в Русия

Стойността на проекта е 94 млрд. долара

Китайска фирма ще строи 3D-отпечатани къщи в Русия

Китайската строителна компания Zhouda Group планира да построи огромен брой 3D принтирани жилища в Русия. Стойността на проекта е колкото стокооборота между Китай и Русия – т.е. 94 млрд. долара.

Около 40 китайски инвеститори ще подкрепят начинанието на бизнесмена Янг Джушу,  твърди Financial Times, позовавайки се на местния новинарски сайт Watching, който е част от холдинга Alibaba Group. Компанията обещава да върне инвестициите с надбавка от 20-30%, за срок от 4 години.

Джушу публикува в интернет сканирано изображение от договора с руснаците, но условията по сделката все още не са разкрити. По думите на бизнесмена, проектът може да възлезе на сумата от $94 млрд., която съответства на годишния обем на търговията между Китай и Русия през 2014.

Строителната компания печата домове от 3D принтер с използване на синтетична дървесина и бамбук, като до момента е получила заявка на обща сума от около 313,6 млрд. долара.

Целият пазар за подобни алтернативни жилища, сглобявани от модули, напечатани на 3D принтер, възлиза на $2,3 трлн.

Представители на Zhuoda твърдят, че техният бизнес има рентабилност на ниво 33%, което позволява на строителите на 3D-отпечатани жилища  да взимат кредити с висока лихва.

Коментари: 0