Китайската държава пое контрола над застрахователния гигант Anbang

Компанията е известна с агресивните си международни придобивания, включително на нюйоркския хотел Waldorf Astoria

Китайската държава пое контрола над застрахователния гигант Anbang

Снимка: anbang-international.com

1068 ~ 2 мин. четене
Пекин пое контрола върху застрахователния гигант Anbang, започвайки разследване върху ръководителя на фирмата.

Ву Сяохуй, който вече беше задържан от властите през юни миналата година, е изправен пред съдебно преследване за "икономически престъпления".

В необичаен ход Anbang Insurance Group ще бъде поета и управлявана от застрахователния регулатор на Китай за една година.

Фирмата е известна с агресивните си международни придобивания, включително прочутия хотел Waldorf Astoria в Ню Йорк.

Китайските власти следят изкъсо финансовата индустрия, за да се предпазят от прекомерно отпускане на заеми и риск, коментира Би Би Си.

Anbang, която стартира с автомобилно застраховане с държавна подкрепа, се счита за един от най-богатите и най-непрозрачни конгломерати в Китай.

Президентът на компанията Ву, който е женен за внучката на бившия китайски лидер Дън Сяопин, отдавна се смята за един от хората в Китай с най-много политически връзки.

След задържането му през миналата година компанията заяви, че неговите задължения като председател ще бъдат поети от други висши ръководни кадри.
В петък Комисията за регулиране на застраховането в Китай заяви, че той е напълно отстранен от позицията си.

Правителственият регулатор каза, че дейността на Anbang ще продължи и че външните му задължения няма да бъдат засегнати.

Според комисията текущите операции на компанията остават стабилни, но нелегалните операции могат сериозно да "застрашат" способностите си за платежоспособност.

От там допълват, че са предприети действия за поддържане на обичайната работа и защита на правата и интересите на потребителите.

Миналата година компанията, собственост на семейството на зетя на американския президент Доналд Тръмп - Джаред Къшнър, приключи преговори с Anbang за голям проект за основна реконструкция в Ню Йорк.

Потенциалната сделка повдигна въпроса за конфликт на интереси, като се има предвид ролята на Къшнър в Белия дом, коментира още Би Би Си.
Подкрепи Economic.bg