Китайски производител на електробуси мисли за завод в България

Компанията Alfa Bus е разработила своя първи електробус още през 2002 г.

Китайски производител на електробуси мисли за завод в България
Първият сертифициран от Европейския съюз китайски производител на електробуси и единственият, получил европейски сертификат за всичките му компоненти, Alfa Bus е на посещение в България по покана на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Двете страни са обсъдили подробно възможностите за сътрудничество, потенциалната инвестиция и институционалната подкрепа от страна на държавата. На срещата са присъствали членове на Борда на директорите на Alfa Bus и зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

По време на разговора е станало ясно, че китайският производител проучва пазара в България и има голям интерес от изграждането на завод, не само за сглобяване на автобуси, но и за производството на техните батерии, които да намерят пазарна ниша както у нас, така и в страните от ЕС.

Караниколов е описал макроикономическите показатели за българския бизнес климат и е изтъкнал, че България няма конкурент по кредитен рейтинг в региона. Борисов пък е допълнил, че страната ни скоро ще бъде на първо място по финансова стабилност в цяла Европа. Екипът на Министерството на икономиката се е ангажирал да съдейства напълно и да осъществи контакти за бъдещо ползотворно сътрудничество.

Компанията Alfa Bus е един от най-ранните производители на автобуси в Китай, като е разработила своя първи електробус през 2002 г. Компанията развива успешна R&D и производствена дейност на ключови резервни части за електробуси, като батерии и електрически мотори. Alfa Bus използва подобрена японска технология за производство на литий-манган батерии. Разполага с технологии за производство на резервни части със собствени права на интелектуална собственост. Alfa Bus е един от производителите, навлезли най-ранно на европейския пазар. През 2012 г. компанията получава първата ЕС хомологизация за свой електробус. През 2017 г. учредява в Италия смесена компания с италиански партньор. Електробусите на Alfa Bus постепенно навлизат на пазарите в Испания, Полша и други страни.
Коментари: 0