Китайските авиокомпании загубиха $3 млрд. долара само за месец

Разразилата се пандемия оказва най-силно влияние на авиационната и автомобилната индустрия

Китайските авиокомпании загубиха $3 млрд. долара само за месец

Снимка: pixabay

Китайските авиокомпании отчетоха загуби от 20.96 млрд. юана, което се равнява на 3 млрд. долара, през февруари, съобщи авиациооният регулатор на Китай, цитира от Reuters. Причината за огромните загуби е разразилата се пандемия от коронавирус, която „замрази“ пътникопотока и „заземи“ хиляди полети.

Авиационната индустрия в държавата, в която избухна пандемията, отчита загуби в размер на 24.59 млрд. юана за разглеждания период, заяви Джан Цинг, служител на администрацията на гражданската авиация на Китай.

Авиокомпаниите не са единствените засегнати от вируса. Оказва се, че автомобилната индустрия също понася доста тежки удари заради заразата. Продажбите на автомобили в Китай се сринаха със 79% през февруари, отбелязвайки най-големия месечен спад в историята с едва 310 000 пласирани коли на вътрешния пазар. Това е 20-и пореден месец на понижения, се казва в доклад на Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM). „Продажбите на автомобили в Китай за февруари се върнаха на нива, невиждани от 2005 г.“, заяви Чен Шихуа, висш служител на асоциацията.

Коментари: 0