Доминиращият в Африка китайски смартфон бранд вече струва $4 млрд.

Компанията ще започне да се търгува на новата технологична борса Star Market

Доминиращият в Африка китайски смартфон бранд вече струва $4 млрд.

Снимка: Tecno

Китайският производител на смартфони Transsion, който доминира в Африка със своята марка Tecno, събра близо 400 млн. долара в IPO на горещия нов технологичен пазар в Китай. Базираната в Шенжен компания заяви, че в сряда на фондовата борса е продала 80 млн. акции за 35.15 юана (4.93 долара) всяка, като е набрала 2.81 млрд. юана (395 млн. долара).

Продажбата на акции повиши оценката на Transsion до 3.95 млрд. долара и утвърждава компанията като една от най-големите атракции на борсата Star Market - считана за китайския отговор на американския технологичен Nasdaq.

Компанията заяви, че акциите ѝ ще започнат да се търгуват „възможно най-скоро“.

Transsion, която също прави телефоните Itel и Infinix, не прави бизнес в Китай, въпреки че е базирана там. Но тя контролира огромна част от пазара на смартфони в Африка, съобщава CNN.

Първичното публично предлагане е напът да се превърне във второто най-голямо за Star Market, част от фондовата борса на Шанхай, който стартира през юли и се разглежда като един от опитите на Китай за статут на технологична суперсила. 

Пекин се надява, че Star ще помогне на китайските технологични компании да се възползват от огромно богатство, притежавано от местни инвеститори, и да примами световните лидери като Alibaba и Tencentда се върнат от фондовите пазари в Ню Йорк и Хонконг.

Инвеститорите са ентусиазирани от предлаганите акции на новия пазар, надявайки се да намерят следващия технологичен гигант на ранен етап.
Коментари: 0