Китайци преговарят за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Работна група уточнява при какви условия да се инвестира в ядрената централа

Китайци преговарят за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Експерти на китайската фирма, която има интерес да строи VII блок на АЕЦ „Козлодуй”, са в София, за да участват в работната група, която бе създадена по проекта. От Министерството на енергетиката потвърдиха, че има заседания от понеделник.

В края на миналата година китайците бяха заведени от вицепремиера Томислав Дончев и от министъра на енергетиката Теменужка Петкова в АЕЦ „Козлодуй”. Тогава Дончев отказа да съобщи името на компанията, но заяви, че може да бъде инвеститор в новия блок.

И във вторник от Министерството на енергетиката отказаха да съобщят името на фирмата, тъй като имало споразумение за конфиденциалност.

Според в. „24 часа” това е State Power Investment Corporation. Компанията е партньор на Westinghouse при изграждането на 2 реактора в Китай.

Идеята за китайски инвестиции в VII блок на АЕЦ „Козлодуй” бе лансирана при посещението на премиера Бойко Борисов в Китай през миналата година. В края на 2015 г. компанията прати свои представители у нас.

Пак през декември вицепремиерът Дончев заяви, че до 3-4 месеца трябва да е готов сценарий за икономическия модел, по който да бъде изграден VII блок на АЕЦ „Козлодуй” с китайски стратегически инвеститор.

Преди половин година се говореше за всякакви варианти за дялово разпределение – китайците да са мажоритарни или миноритарни собственици. Щеше да се преценява кой от сценариите е най-приемлив за българската държава и инвеститора.

Очаква се след 3 месеца, когато приключи дейността на работната група и тя предложи икономически модел, да се знае дали има реалистичен сценарий или ще трябва да се търси друг за реализация на на проекта.

От Министерството на енергетиката заявиха, че разговорите, които текат в момента, са на експертно ниво и няма какво да се съобщи.

Оттам заявиха, че правителството не предвижда изграждане на нова ядрена мощност, ако не е икономически изгодна. Ако се стигне до изграждането й, това ще бъде без държавни гаранции.

Коментари: 0