„Когато има строителство, има мир”

Бойко Борисов, министър-председател

„Когато има строителство, има мир”

„Когато има строителство, има мир - това е най-важното”.

Това каза премиерът Бойко Борисов пред кореспондент на БНТ в Унгария. Министър-председателят взе участие в провелата се вчера в Будапеща шеста среща на лидерите от Централна и Източна Европа и Китай "16+1".

„Имаме една година, през която можем и в Изтока, и в Запада, да сме водещи”, добави той.

Според него срещата на високо равнище на 17 май, на която ще присъстват представители на Европейския съюз и на Западните Балкани, ще бъде репетиция за следващата лидерска среща „16+1”.

„Инвестициите от Китай в инфраструктурни проекти точно отговарят на това, което винаги съм твърдял, че ще донесе мир на Балканите – това са инфраструктурните проекти – магистрали, скоростни ЖП линии, пристанище, земеделие, икономика, инвестиции”, каза Борисов.

Премиерът коментира още, че с унгарския му колега Виктор Орбан са на едно мнение, че ЕС трябва да сключи с Турция стратегическо споразумение, подобно на това с Великобритания, което ще влезе в сила след Brexit. „За да спрем да говорим за присъединяване на Турция (към ЕС – б.р.), за която всички знаем, че няма да се присъедини – вече 50 години го говорим и не ни отива нито на турците, на европейците”, обясни Борисов.

„Виктор ми се смя на моите думи, че от една страна Турция е неприемлива за Европа, но в същото време спим спокойно, че тя ни пази гърба от юг”, добави той.

Коментари: 0