\"Когато в Москва кашлят, в София се разболяват\"

Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок

Цитат на деня:

\

Снимка: Стоян Йотов

3680 ~ 1 мин. четене

"Прояви се и традиционният за българската политика слугински оправдателен режим в стил "когато в Москва кашлят, в София се разболяват".  Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в профила си в социалната мрежа Facebook. 

"Нищо ново - грешка на мнозина (съчетана с предателство на малцина), която кара от век и половина мнозина българи да не разбират, че руските и българските национални интереси на Балканите са естествено често различни и дори конфликтни. Грешка, допринесла в най-голяма степен за трагедията от 1912-18г.", пише още той.

Кънев обяснява, че "хибриден конфликт" е термин, използван в десетки официални документи на НАТО и ЕС. "Това са политически съюзи, на които България е член. И е съвсем нормално българският държавен глава да използва тази терминология. Просто днешният ни президент има смелостта да го прави", подчертава той. 

"От руска страна, признаването на болезнения факт, че сме част от политически съюзи с различни от руските геостратегически интереси, е първостепенна предпоставка за добри и приятелски отношения. 
От българска страна, който не е съгласен с този факт, е свободен да поиска напускане на НАТО и ЕС. Но докато сме участници в тези съюзи, обща задача на българските политици е да браним достойнството на нацията си и смелите позиции на президента си", допълва Радан Кънев.

Подкрепи Economic.bg