Кои ще загубят и спечелят най-много от „твърд“ Brexit

Загубата на Великобритания ще е по-голяма, отколкото на всички страни членки на ЕС взети заедно

Кои ще загубят и спечелят най-много от „твърд“ Brexit

Снимка: Wikimedia

Автор: Цветан Петров
Ако излизането си от ЕС Великобритания не е договорила и ратифицирала споразумение за бъдещите си политически и икономически отношения с Блока, тя ще бъде принудена да разчита на набързо сключени търговски споразумения с партньори извън единния европейски пазар. Страната вече е заявила готовност за договаряне на такъв документ със САЩ.

Икономистите обаче са почти единодушни, че все по-вероятният т.нар. „твърд Brexit” би бил опустошителен за британската икономика. Изчисления от германския мозъчен тръст Bertelsmann Stiftung предполагат, че общата щета за Великобритания след излизане от ЕС без споразумение ще бъде по-голяма, отколкото на всички други страни членки на Блока взети заедно.

Някои страни обаче ще извлекат ползи от „твърд Brexit”. Причината е, че, тъй като Великобритания ще бърза да сключи търговски споразумения със страни извън ЕС, тя ще е готова да им предложи условия, които да са в тяхна полза. Ето кои страни биха загубили и спечелили най-много от потенциалното излизане на Кралството от Блока без споразумение.


Коментари: 0