Кой е по-по-най: Galaxy Note 9 vs. iPhone X

И двата се продават за по и над 1000 долара

Кой е по-по-най: Galaxy Note 9 vs. iPhone X

След появата на iPhone X през миналата есен сега на пазара акостира още един смартфон за над 1000 долара – Galaxy Note 9. Мнозина считат, че подобна цена не е оправдана, но все пак възниква и логичният въпрос кой от двата флагмана все пак е с едни гърди напред.

Вижте какви основни разлики между iPhone X и Galaxy Note 9 откроиха в Business Insider:

И двата са с ултра премиум дизайн и покрити със стъкло. Въпрос на вкус е кой ще ви допадне повече. 

Galaxy Note 9 е по-тежък и голям от iPhone X. Устройството на Samsung тежи 201 грама, докато това на Apple 174 грама, а разликата от 25 грама е осезаема. Note 9 е и по-обемен.

Galaxy Note 9 има по-голям и по-добър екран. Той идва с 6.4-инчов дисплей, докато този на iPhone X е 5.8 инча.

Не е тайна, че Samsung прави екраните и на iPhone, но, естествено, за собствения си модел телефон гигантът се е постарал повече. OLED дисплеят на Galaxy Note 9 е „просто изумителен“, споделят очевидци, които вече са имали достъп до смартфона. По думите им той е и по-рязък, за което спомага и по-големия му размер.

iPhone печели в тестовете, но преднината му е трудно забележима с просто око. Експериментите на Tom’s Guide недвусмислено дават превес на iPhone X (с чип А11 I 3RAM) за сметка на Note 9 (със Snapdragon 845 и 6GB RAM).

Business Insider обаче обръща внимание, че телефони като OnePlus 6 и Galaxy S9, също като Note 9, притежават Snapdragon 845 и в ежедневна употреба не показват да са видимо по-бавни от процесора на Apple.

Note 9 има значително по-голяма батерия, по презумпция по-издръжлива от iPhone X. Телефонът на Samsung притежава огромна 4000 mAh батерия, докато този на Apple сравнително рядката 2 716 mAh батерия.

И тук обаче трябва да се отбележи, че капацитетът на батерията сам по себе си на казва всичко нейния живот. Това е така включително заради различни операционни системи и начина по който се управлява захранването на устройството. Все пак очакванията са, че Galaxy Note 9 ще се окаже по-издръжлив от iPhone X.

Note 9 се предлага с жак за слушалки. Ако имате по-стари кабелни слушалки, спокойно може да си ги ползвате и в новия телефон на Samsung. Apple обаче елиминира тази възможност още преди няколко модела и човек задължително трябва да се оборудва с безжични, които освен това са и по-лесни за губене.

За разлика от iPhone X, Note 9 идва с най-бързото зареждащо устройство. За да се снабдите с такова за смартфон на Apple, непременно трябва да си го купите допълнително, което означава и още разходи.

И двата смартфона поддържат безжично зареждане. И за двата обаче следва да се инвестират пари за купуването на безжични зареждащи подложки.

И двата телефона са водоустойчиви, като Note 9 идва с допълнителна защитеност. Неговата е сертфицирана с IP68 (за 1.5 метра дълбочина), докато тази на iPhone X – с IP67 (за 1 метър дълбочина).

Galaxy Note 9 идва с екстра, а именно стилуса S Pen на Galaxy Note 9. Ако човек има желание да го ползва, трябва да знае, че с новия модел на Samsung писалката вече е оборудвана с bluethoot  и дава възможност за повече контрол над някои функции на устройството, включително камерата.

Камерата. iPhone X прави чудесни снимки, а Samsung опитва да отговори с любопитни функции като това тази за разпознаване на обектите в кадъра например. Относно качеството на самите фотоси обаче, тепърва предстои да се правят ревюта.

Базовия Note 9 идва с двойно по-голямо хранилище от базовия iPhone X. 1000-доларовият  Samsung предлага 128 GB място, докато конкурентният – 64GB. Корейският телефон има и опция за допълнителна microSD карта, a американският не.

iPhone X работи с най-новата iOS, докато Note 9 и с по-старата версии на Android. Предварителната версия на най-актуалната операционна система на Android – Pie, беше лансирана броени дни преди дебют на Galaxy Note 9. Засега обаче тя е достъпна само за Pixel телефоните на Google. Не е ясно кога смартфоните на Samsung ще могат да се ъпдейтнат до нея. Междувременно iPhone Х ще получи най-новата iOS още с нейното пускане.

Note 9 идва както със скенер са пръстови отпечатъци, така и с такъв за лицево разпознаване. iPhone X за сравнение е напълно зависим от Face ID функцията си, след като премахна пръстовия четец в новия си смартфон. Ако лицевото разпознаване обаче не сработи, човек трябва да въведе ПИН или код.

В заключение мнението на Business Insider е, че Galaxy Note 9 заслужава повече от iPhone X баснословната си цена от 1000 долара.

Все пак и двата са достатъчно добри и ако човек действително е решил да похарчи толкова пари за телефон, то е въпрос по-скоро на вкус и лични предпочитания кой от двата смартфона ще избере.

Коментари: 0