Министри: Няма опасност за туристите от разлива на мазут край Созопол

И дрон ще оглежда мястото на замърсяването

Министри: Няма опасност за туристите от разлива на мазут край Созопол
680 ~ 2 мин. четене

Ситуацията с изпускане на гориво в района на Созопол е овладяна, няма опасност нито за екологията, нито за туристите. Това заявиха министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и на околната среда и водите Нено Димов на брифинг след заседание на Оперативния щаб към Областната администрация в Бургас.

Министър Московски информира, че той и министър Димов са участвали в срещата по изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов. „Всички към момента трябва да бъдат спокойни, тъй като дори минималният разлив е ограден“, добави министър Московски. По думите му, близо 100-годишният плавателен съд е компрометиран вероятно от бурята и силните подводни течения. 

„Днес ще бъде пуснат и дрон, за да огледа мястото на замърсяването, освен това катерът на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ е непрекъснато на разположение. Огражденията са с технология, която не позволява разпространение на разлива, заяви още Ивайло Московски. 

Неговото мнение беше, че трябва да се вземат мерки мазутът в стария подводен съд да бъде източен. „Имаме на разположение кораб на Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), който ще бъде използван да събере това, което е изтекло от резервоарите. Още днес ще има преговори с две компании на територията на България, които имат оборудване и биха могли да предложат варианти за източване на мазута в плавателния съд“. Министър Московски увери, че мерките са навременни и продължават и към настоящия момент.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов потвърди, че замърсяването с мазут не представлява никаква опасност за туристическия сезон. Взетите проби от ИА „Морска администрация“ са изпратени в лаборатория, за да бъде направен анализ на веществото. Около 5-7 дни е технологичното време за получаване на резултатите. Министър Димов добави, че се проверяват извънредно плажовете. 

Концесионерите са инструктирани за извършат почистване, ако установят наличие на замърсяване. Ще продължи регулярното взимане на проби.


Подкрепи Economic.bg