Кой води при ваксинирането в Европа?

Най-бързите и най-бавните държави

Кой води при ваксинирането в Европа?

Снимка: БТА

Ваксинацията срещу COVID-19 вече тече, но в европейските страни се наблюдават огромни несъответствия в темповете. Обединеното кралство е приложило най-много дози до момента, докато Франция и Нидерландия са сред най-бавните, обобщава Euronews.

Ето как стоят нещата на континента:

Великобритания

Великобритания беше първата държава в света, която разреши използването на ваксината Pfizer/BioNtech. Имунизацията започна още на 8 декември.

До 1 януари 2021 г. са били инжектирани над един милион дози, според здравния секретар Мат Ханкок.

През тази седмица се очаква темпът на ваксинация да се ускори още повече, тъй като започва използването и на продукта на AstraZeneca и Оксфордския университет. От него през дните до неделя е предвидено да бъдат приложени 530 000 дози.

Оксфордската ваксина е по-евтина и по-лесна за пускане, защото може да се съхранява и транспортира при нормални хладилни условия. Тази на Pfizer трябва да се поддържа при -70°C.

Европейски съюз

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри ваксината Pfizer/BioNTech на 21 декември.

Още преди това Европейската комисия сключи предварителни споразумения за покупка с множество компании с цел да осигури достатъчно дози за ваксиниране на 450-милионното население на Блока. Първата доставка на ваксината до държавите членки беше извършена на 26 декември, като всяка получава съответния брой дози спрямо числеността на населението.

Очаква се EMA да разреши употребата на ваксината Moderna на 6 януари.

Засега Дания има най-висок процент на ваксинация сред страните членки на ЕС. Повече от 45 800 от 5.8 милиона жители на страната са получили доза до 2 януари. Това означава темп на ваксинация от 0.78 на 100 души.

В абсолютно изражение Германия е раздала най-много дози ваксини – над 188 500 са били администрирани само до 1 януари, според института Робърт Кох. Процентното изражение обаче е 0.23 на 100 души.

Следват Хърватия и Португалия със съответно 0.19 и 0.16, Италия и Полша с нива от около 0.13 на 100 жители.

Австрия, България и Румъния имат сходен темп ваксинация – 0.07 дози на 100 жители.

В Естония нивото на ваксинация е 0.2 на 100 души, което е по-високо от стойността на Гърция и Финландия, където то е 0.03.

Франция е една от най-критикуваните страни заради бавния темп на разпространение. До 31 декември там бяха извършени едва 352 ваксинации насред 67-милионното население на страната, пише Euronews. Властите обещаха да ускорят процеса и започнаха ваксинацията на здравните работници на възраст над 50 години в събота – седмица по-рано от първоначално планираното.

Накрая е Нидерландия, която ще започне кампанията си за ваксинация на 8 януари.

Коментари: 0